Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Nagyon élvezem a kutatást”

Dr. Bacsárdi László a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia rendes tagja

„Nagyon élvezem a kutatást”

| Köves Andrea | Városi hírek

Európai szinten is egyedülálló elismerés érte a soproni dr. Bacsárdi Lászlót: az űrkvantum-kommunikáció területén végzett munkássága elismeréseként a párizsi székhelyű Nemzetközi Asztronautikai Akadémia rendes tagjává választotta, ezzel ő lett az akadémia legfiatalabb tagja.

– Mindössze negyvenévesen nagy elismerés megfelelni annak a magas szintű szakmai protokollnak, amely megelőzi az akadémia rendes tagjává válást…

– A Nemzetközi Asztronautikai Akadémia célja az űrtevékenység fejlesztésének előmozdítása. Az akadémia eljárásrendje alapján a levelező tagokat leghamarabb három év elteltével lehet rendes taggá felterjeszteni, én 3 évvel ezelőtt érdemeltem ki a levelező tagságot, az oklevelet ­Washingtonban vehettem át. Az ottani díszvacsorán a professzorok azt hitték, hogy csak egy hozzátartozó vagyok, túl fiatalnak találtak a levelező tagságra.

– Bár nagyon nehéz erről a speciális területről laikusoknak mesélni: röviden beavatna annak jelentőségébe?

– Az űrkvantum-kommunikáció egy hihetetlenül izgalmas területe az űr-távközlésnek. Többféle kísérletet, kutatást folytatunk kollégáimmal és tehetséges hallgatókkal együtt a műegyetem világszínvonalú laboratóriumában, ahol a jövő kvantuminformatikai rendszereinek fejlesztése zajlik. Mi azt reméljük, hogy a kutatásaink eredménye is hozzájárul a kommunikációs hálózatok forradalmasításához.


– Már annak idején elnyerte a Sopron Ifjú Tehetsége díjat. Ki az, aki elindította ezen az izgalmas és sikeres úton?

– A Széchenyi István Gimnáziumban nagyon motiváló környezetben lehettem diák. Az akkori fizikatanárnőm: Lang Ágota iránymutatásával kezdtem el az űrkutatás felé vezető pályán lépegetni. Az ő szakmai felkészítésével több pályázaton, versenyen vettem részt társaimmal együtt, ezek közül volt olyan, amely csillagászattal és űrkutatással foglalkozott. Egyetemistaként ennek köszönhetően már a téma iránt nagyon nyitottan, mély érdeklődéssel érkeztem meg a műegyetemre.

– A műegyetem mellett a Soproni Egyetemen több mint tíz évig oktatta a jövő nemzedékét.

– Nagyon-nagyon szerettem a Sopronban töltött időszakát a pályámnak, de közben megérkezett az első, a második, majd a harmadik kislányom, és az ingázás a szülővárosom és Budapest között már lehetetlenné vált. Élvezem a kutatást, akár 24 órán keresztül is képes vagyok talpon maradni egy-egy izgalmasnak tűnő vizsgálati eredmény miatt, ugyanakkor szeretnék jelen lenni a családom, a gyermekeim életében. Nem hagyom ki az iskolai vagy az óvodai jeles eseményeket. Bár nem mindig egyszerű több helyen is teljes értékűen jelen lenni, de azért megpróbálok kísérletet tenni erre is. 

Kapcsolódó cikkek