Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Vitéz nemes Molnár László gépének legkisebb darabjait is felkutatták

Múzeum az ász pilótának

| Elek Szilveszter | Városi hírek

Méltó helyre kerülnek a soproni kötődésű vitéz nemes Molnár László gépének roncsai egy összefogásnak köszönhetően. Az ász magyar pilóta vasmadarának maradványait katonák, múzeumi szakemberek, szerződéses fémkeresők kutatták fel tavaly nyáron.

Vitéz nemes Molnár László hazánk legeredményesebb vadászpilótája volt, sírja Sopronbánfalván, a hősi temetőben található, gépének elgörbült légcsavarja díszíti. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a gép maradványait tavaly nyáron tárták fel (A roncsokat kutatták, Soproni Téma, 2020. június 24.).

– A lezuhanás pontos helyét korabeli leírások, szemtanú és fémkereső műszerek segítségével sikerült beazonosítanunk – tudtuk meg Fábián Tibortól, aki a Soproni Múzeum leletmentő fémkeresőjeként és egyben katonaként vett részt a kutatásban. – A becsapódási ponton ma is jól látható kráter áll. Mivel a gép nagyobb darabjait még a lezuhanás utáni napokban begyűjtötték, így ezúttal kisebb darabokat tudtunk megtalálni, azokból azonban rengeteget.

A leletmentő fémkeresőtől azt is megtudtuk: a kutatás során gyűjtött repülődarabokat bemutatták a vitéz nemes Molnár László 100. születésnapjának emlékére megtartott kiállításon és konferencián idén augusztus 7-én Sopronbánfalván. A leletek jelenleg is városunkban vannak, tisztítják és beazonosítják azokat. A tervek szerint a repülőgépdarabokat az ász pilóta tiszteletére létrehozott, Sopronban megnyíló állandó kiállításon fogják majd bemutatni.

A dr. Pozsgay Péter kezdeményezésére verbuválódott csapat büszke a kutatása eredményére. Célja az volt, hogy a sopronbánfalvi Hősi temetőben nyugvó pilóta Messerschmitt Bf 109-es gépének legkisebb darabjai is méltó helyre kerüljenek – ugyanis vitéz nemes Molnár László ezzel a repülővel hajtotta végre a II. világháború poklában példátlan hőstetteit.

Fábián Tibor szakaszvezető a gép magassági kormányának egy darabjával.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Klímaverseny a szemléletformálás jegyében

Klímaverseny a szemléletformálás jegyében

2021. 11. 29.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata mintegy 18.5 millió forint támogatást nyert a KEHOP-1.2.1. „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című pályázati felhívás keretében benyújtott, „A klímatudatos Sopron városért” című projekt megvalósítására.

A várakozás fényei

A várakozás fényei

2021. 12. 01. | Huszár Judit

Már ég az első gyertya az adventi koszorún, már esténként világítanak a fények, a forralt bor illata is belengi a belvárost – megnyílt az idei adventi vásár, ezzel együtt elkezdődött az ünnepre hangolódás időszaka Sopronban.