Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mozgalmas mindennapok
Szabó Ferencné videotelefonon tartotta a kapcsolatot lányaival. Szedenics István a kreatív szakkörben leli legnagyobb örömét. Fotók: Filep István

A programok fiatalon, fitten tartják az idős embereket

Mozgalmas mindennapok

| Etzl Edgár | Városi hírek

Nem kell, hogy az öregedés egyet jelentsen a magánnyal és a tétlenül múló idővel. A jó hangulatban töltött napok receptjéről a Balfi úti Idősek Otthona lakóit kérdeztük.

Az intézményben nemrég feloldották a látogatást korlátozó szabályokat, amiket a koronavírus-járvány alatt hoztak a lakók érdekében. Hogy minél hamarabb visszatérjen az élet a falak közé, a munkatársak megszervezték a Nemzedékek hetét, melynek során minden nap más generáció szórakoztatta a lakókat. Az intézmény munkatársai a korlátozás idején is sokat tettek azért, hogy az idősek ne érezzék mellőzve magukat. – Mikor a lányaim nem jöhettek látogatni, a mentálhigiénés munkatársak segítettek, hogy videotelefonon tarthassuk a kapcsolatot – mesélte ott jártunkkor a 70 éves Szabó Ferencné, Anci néni, aki 3 éve lakik az otthonban. – Minden napra jut valamilyen foglalkozás. Az énekkar a kedvencem, de rendszeresen járok az otthon kápolnájában tartott misékre is. Nem érzem magam öregnek, és ennek nem más a titka, mint az aktivitás, amit az otthonban biztosítanak nekünk.

A közösségi teremben a lakókat rendszeresen harmonikás szórakoztatja, tornázhatnak, társasozhatnak. Kedvelt program a filmklub és a közös kávézás, ahol megbeszélik a világ aktuális híreit. Bizonyos programokon néhány lakó is fontos szerepet kap. Például a 65 éves Szedenics István is, aki a kreatív szakkörben leli legnagyobb örömét. – Régebben rengeteget rajzoltam, mára főleg csak színezek. A mentálhigiénés dolgozóktól sok „megbízást” kapok, a jeles napokra készítek dekorációt a közösségi szoba falára. A lakótársaim bizalommal fordulnak hozzám művészeti praktikákért. Biztos van még olyan hely, ahol főznek az emberre és takarítanak utána, de ilyen jó programokat csak itt szerveznek.

A jó idő beköszöntével hamarosan az intézmény kültéri programjai is újraindulnak. A városi kirándulásokon, a tornán és kutyás foglalkozásokon túl a lakók részt vehetnek az épület körül a kertészkedésben, az intézet munkatársai pedig már készülnek a húsvéti időszakra és a májusfaállításra.

Kapcsolódó cikkek