Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Modern Sopron  – megújuló belváros
Hivatalosan is befejeződött a történelmi belváros utcáinak és tereinek rekonstrukciója – a szalagot dr. Fodor Tamás, Gyopáros Alpár, dr. Simon István és Filep Márk vágta át Fotó: Griechisch

Modern Sopron – megújuló belváros

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Hivatalosan is lezárult Sopron történelmi belvárosának megújítása, az utcák és terek rekonstrukciója. Az átadáson Gyopáros Alpár kormánybiztos, dr. Fodor Tamás polgármester és dr. Simon István alpolgármester idézte fel a Modern Városok Program kezdeteit és az elmúlt hónapokban elért eredményeket.

A kormány közel 2 milliárd forintos támogatásából valósult meg a belvárosi utcák és terek víziközműveinek felújítása, a burkolatok és a közvilágítás rekonstrukciója. Több mint 10 ezer négyzetmétert fedtek le újra a szakemberek. A program részeként felújították az Orsolya téri díszkutat és a Fegyvertár utcában található ’48-as emlékművet. Több helyre padokat telepítettek, növényeket ültettek. A Kolostor utcában ivókutat építettek. 

A múlt csütörtöki átadó ünnepségen Gyopáros Alpár bevezető gondolataiban arra utalt, hogy a kormány a Modern Városok Programban olyan komplex fejlesztéseket támogat, amelyek átgondoltak, és az adott közösség érdekeit szolgálják. Mint mondotta, a soproni programok ilyenek, és időarányosan is jól teljesülnek. Kitért arra is, hogy nem véletlenül Sopronból indul – 2015. március 25-én – az ország legnagyobb fejlesztési programja, mert a kormány szereti és tiszteli Sopront, a soproni embereket. Ahogyan Orbán Viktor fogalmazott a megállapodás aláírásakor: „Régi szerelem ez a polgári kormány és Sopron városa között”. A kormánybiztos elmondta, országos szinten is jól halad a program megvalósítása, a 3700 milliárd forint egyharmadát már kifizették vagy lekötötték. Sopronban ez az arány még jobb, mert 70 milliárd forintból (ebben nem szerepel az M85-ös költsége) 35 milliárdot fizettek ki.

Dr. Fodor Tamás polgármester kiemelte, a belváros utcáinak felújítása a kormánnyal kötött megállapodás első pontjában szerepel. A mostani utcák és terek lényegében a római kori hálózatra épülnek, jelenlegi rendszerük az 1676-os tűzvész után alakult ki. A felújítás során nemes anyagokat alkalmaztak, hogy visszatükrözzék az adott kor hangulatát. A polgármester köszönetet mondott a kormány támogatásáért mindazoknak, akik valamilyen módon részt vettek a munkálatokban.

Dr. Simon István alpolgármester hangsúlyozta, amikor a jelenlegi városvezetés bizalmat kapott a választóktól, és felmérte a város állapotát, szinte reménytelennek látta a helyzetet a bevételek és kiadások vonatkozásában figyelembe véve a megvalósításra váró feladatokat. A polgári kormány azonban a város mellé állt, és a gazdaság fejlődésével párhuzamosan egyre több forrást juttatott Sopronnak. Megújult a Várkerület, a Tűztorony, a Fő tér, majd aláírták a modern Sopronról szóló szerződést a kormánnyal, amelynek révén páratlan fejlődési pályára állt a város. Az álmok a megvalósítás szakaszába kerültek. Ennek része a belvárosi utcák és terek felújítása. Ez szép karácsonyi ajándék a soproniaknak!

Felújított utcák

Templom utca, Bünker köz, Liszt Ferenc utca, Fegyvertár utca, Orsolya tér, Szent György utca, Hátsókapu. Megújult a Fő tér 5. számú épület átjáróként működő udvara is.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.