Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mindenkinek élhető város
A soproni látássérülteket dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntötte. Fotó: Németh Péter

A látássérültek az egyetemen tartották éves összejövetelüket

Mindenkinek élhető város

| Etzl Edgár | Városi hírek

Hangosbeszélő buszmegállók, speciális útburkolati jelek, vakírás – ezekkel segíti a város a vakok és gyengénlátók mindennapjait. A közelgő fehér bot napja alkalmából a hétvégén összejövetelt tartottak Sopronban a látássérültek.

A látássérülteket három csoportba sorolják. A gyengénlátóknak nem kell tapintásra és hallásra hagyatkozni, az aliglátók már rászorulnak az ilyen ismeretszerzésre, a vakok pedig fényt sem érzékelnek. Hazánkban több tízezer látássérült él, Sopronban is gyakran lehet az utcán fehér bottal közlekedő emberrel találkozni.

– A csoportunk ötvenkilenc tagot számlál, de azt, hogy hány látássérült él Sopronban, nem tudjuk pontosan – mondta Kohlhauser Ildikó, aki 2019 szeptembere óta vezeti a vakok és gyengénlátók soproni kistérségi csoportját. – A tagokkal rendszeresen járunk kirándulni, nemrég látogattuk meg a fertőszéplaki vasúti lámpagyűjteményt, előtte a győri városházán és az állatkertben vendégeskedtünk.

Kohlhauser Ildikó szerint az elmúlt években sok olyan fejlesztés történt Sopronban, ami segíti sorstársai mindennapi boldogulását. – Nagyon jó, hogy a buszmegállók oszlopai hangosan bemondják, hogy mely járatok közlekednek éppen, és az is, hogy a Várkerület felújításakor kiépítették a taktilis jeleket, a gyengénlátókat segítő útburkolati vezetősávot. Egyre több helyen már vakírással is jelzik a mosdó helyét, és más fontos információkat. A Nagyrondellánál lévő városmakett segíti a látássérülteket a város felfedezésében. Minden évben kapunk színházbérleteket a Lions Clubtól, az előadások alatt pedig a színház egyik munkatársa fülhallgatón keresztül narrálja nekünk a történéseket.

A csoportvezető beszélt a mindennapos problémákról is. Elmondása szerint az érintettek segítségére lehetnek különleges szemüvegek, nagyítók, speciális lámpák és más eszközök, ezek azonban nagyon drágák. Ráadásul (más fogyatékkal élőkhöz hasonlóan) a látássérülteknek nehéz munkát találniuk. Örülnének, ha a Várkerületen ismét lennének vakokat segítő, kattogó közlekedési lámpák, így biztonságosabban tudnának közlekedni.

A fehér bot nemzetközi napja alkalmából hagyományosan a közgazdaságtudományi kar aulájában gyűlt össze szombaton délután a vakok és gyengénlátók megyei egyesületének soproni csoportja. A résztvevőket dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntötte, aki 50 ezer forint értékű vásárlási utalványt adott át a közösség tagjainak. Az eseményen részt vettek a Lady Lions Sopron és a Lions Club Sopron képviselői, műsort adtak a Halász Utcai Tagóvoda pedagógusai.

Kapcsolódó cikkek