Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Milliárdos kórházi fejlesztések
Nyitott inkubátorokat is kapott a kórház, az újszülötteket pedig új babaágyakban helyezik el – ezek babaöbölként is funkcionálnak, állítható a magasságuk. Fotó: Soproni Gyógyközpont

Gyógyközpont: modernizálták a teljes higiénés rendszert, egynapos sebészetet alakítottak ki

Milliárdos kórházi fejlesztések

| Munkatársunktól | Városi hírek

Családbarát szülészetet alakítottak ki, egynapos sebészetet hoztak létre, új eszközöket vettek, modernizálták a patológiát és a labort – csak pár példa az elmúlt évekből. A Soproni Gyógyközpontban 2017 és 2020 között több mint egymilliárd forintot fordítottak fejlesztésre.

– Az elnyert állami pályázati forrásokból az intézmény folytatta a korábban megkezdett fejlesztési programját – tájékoztatta lapunkat dr. Molnár Sándor PhD, a kórház főigazgatója. – 2013 és 2017 között csaknem 8 milliárd forintos komplex program valósult meg, amelynek legjelentősebb eleme a diagnosztikai központ megépítése volt. A fejlesztés ezután sem fejeződött be, 2017-től 2020-ig újabb több mint egymilliárd forintból modernizáltunk több osztályt, valamint azok eszközparkját.

A fejlesztés fontos eleme volt az egynapos sebészeti egység kialakítsa és eszközeinek bővítése. Tíz járóbeteg-szakrendelésre érkeztek a korai kórfelismerést segítő, modern orvostechnológiai berendezések. Ezeknek köszönhetően csökkent a kórházban töltött napok száma. A szülészet–nőgyógyászatra, a kardiológiára, a radiológiai osztályra is érkezett új ultrahang, de új műszereket kapott a patológiai osztály és a központi laboratórium is. Mintegy 200 millió forintos pályázati keretből valósult meg a gyógyközpont teljes higiénés rendszerének korszerűsítése, ennek része volt a dolgozók képzése is.

– Összhangban a kormány családvédelmi intézkedéseivel, mintegy 145 millió forintos pályázati támogatásból kezdődött meg a családbarát szülészet kialakítása – folytatta dr. Molnár Sándor PhD. – Az első ütemben a koraszülött részleget átköltöztettük az újszülött részleg helyére, így az édesanyáknak már nem kell külön épületben látogatni kisbabáikat. Nyitott inkubátorokat, kékfénypólyákat, új babaágyakat, kényelmi bútorokat, szoptatási kellékeket is beszereztünk. Megtörtént továbbá a gyermekágyas részleg teljes infrastrukturális és esztétikai felújítása, megújultak a vizesblokkok és a betegszobák bútorai is. Kialakítottunk egy új újszülött részleget és egy étkezősarokkal ellátott társalgószobát, fejlesztettük a korai kötődést elősegítő baba–mama szolgáltatásokat is. A pályázat lehetővé tette a szülőszobák modernizálását, alternatív szülési eszközök beszerzését, valamint a munkatársak családbarát szemléletű továbbképzését is.

Mintegy 21 millió forintból valósultak meg az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek kezelését segítő eszközbeszerzések. Speciális diagnosztikai és vércukorszint-ellenőrző műszerek is érkeztek a kórházba, ezeket az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek kezelésénél használják.

A fejlesztéseken túl mintegy 2,4 milliárd forint kormányzati támogatásban részesült az elmúlt évben a Soproni Gyógyközpont. Ebből az összegből a működési kiadásokat és a járványügyi védekezéssel kapcsolatos többletfeladatokat egyaránt finanszírozták.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek