Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Mikoviny út 40. – Az „amerikai ház”

Mikoviny út 40. – Az „amerikai ház”

| Városi hírek

Szobrok, műemlékek, középületek.

A maga nemében és a maga korában különleges megjelenésű villát, a funkcionális modern építészet egyik kimagasló értékű épületét Horn Vilmos részére 1934-ben Füredi Oszkár (1890–1978) tervezte. A lejtős terephez nagyszerűen igazodó, az Alsólövér utca torkolatával szemben, rendkívül exponált helyzetben lévő, kontytetős, a bejárata fölött nagy, markáns ívű terasszal megépült villa az első pillanattól kezdve felhívta magára a figyelmet. A konzervatív soproniak körében némi megbotránkozást is okozott: „Na, de kérem, ilyet az Alsólövérbe?”. Kubinszky Mihály professzor úrtól tudom, hogy az a szóbeszéd is járta abban az időben, hogy talán angolok, netán amerikaiak részére tervezte az épületet Füredi Oszkár, ezért angol vagy amerikai háznak is nevezték.

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

A közösségért dolgozik

A közösségért dolgozik

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Harminckilenc éve megszakítás nélkül látja el négy lépcsőház közös képviselői feladatát Kéry Ferenc. Talán ő az egyetlen a városban, aki ilyen hosszú ideje van ebben a „szakmában”, fontos neki, hogy segíthessen az embertársain.

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.