Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Miénk itt a tér!

NépmesePont nyílt a Lisztben, az országban 4.-ként

Miénk itt a tér!

| Horváth Ferenc | Városi hírek

NépmesePont nyílt – az országos hálózat részeként – a Liszt-központ mínusz 1. szintjén, az egykor volt éjszakai bár és söröző helyén. A helyiséget barátságos, gyermekbarát foglalkoztató térré alakították, ahol különböző programok várják majd a kicsiket és szüleiket.

Az ünnepélyes megnyitón Pataki András, a Pro Kultúra igazgatója szólt arról, hogy  NépmesePonttal bővül az intézmény közművelődési funkciója, s új – alapvetően a népmesék köré fonódó – programsorozattal várják a kicsiket, s az év végére elkészülő újabb térrel pedig a nagyobbakat. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára videóüzenetet küldött, amelyben a NépmesePontok hálózatáról és jelentőségéről beszélt, kiemelve a sopronit, amely negyedikként nyílt meg.


Sass László, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke köszönetét fejezte ki a Pro Kultúra munkatársainak a pályázatért és a közösségi tér kialakításáért, majd a bab, a paszuly helyéről beszélt röviden a soproni általános és agrárkultúrában (lásd poncichterek – a szerk. megjegyzése), mert a soproni NépmesePont által választott jelkép az égig érő paszuly.

Dr. Lutter Imre, a Magyar Vers­mondók Egyesületének vezetője, a NépmesePont-hálózat „gazdája” a népmesék fontosságáról szólt, kiemelve, hogy ezeken a pontokon „megszólal” a magyar népmesekincs, életre kelnek a hagyományok. A megnyitón már be is tekinthettek a résztvevők a népmesék világába – Dunca-Stadler Márk Zoltán, a Regösök húrján versmondó verseny területi győztese adott elő nagy átéléssel egy népmesét.

Mint megtudtuk, a Liszt-központ 11 általános és középiskolával működik együtt a következő három évben annak érdekében, hagy valóban érdekes – nem csupán szorosan vett, népmesékhez köthető – programokkal várhassák a gyerekeket és a diákokat. A fiatalok egyszerű közösségi térként is igénybe vehetik majd a NépmesePontot, például egy közös születés- vagy névnap megünneplésére. A Liszt-központ munkatársai tervezik, hogy szülőknek is kínálnak programokat, és várhatóan napközis táborokat is szerveznek.

A hivatalos megnyitót követően a gyerekeké lett a főszerep, akiket különböző programok vártak.

Égig érő paszuly
Az égig érő paszuly, a futóbab motívuma az ősi életfával azonosítható: összeköti az eget és a földet, a jót és a rosszat, az élőket és a holtakat… A magyar művészettörténet egyik legszebb középkori életfaábrázolása is Sopronban van: a Szent Jakab-kápolna bejárata felett látható 2 sárkánnyal kőbe faragva évszázadok óta. Ez a motívum is feltűnik a soproni NépmesePont fogadóterében.


Eredményes pályázat
A soproni NépmesePont megvalósítására és minimum 3 évig való működtetésére 79,8 millió forintos támogatást nyert az intézmény. Az országban 15 helyen nyílik az őszi hónapokban NépmesePont: az első Keszthelyen a nyár elején nyitotta meg kapuját.

Kapcsolódó cikkek