Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Miből, mi fő?

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

Az éttermi (szállodai) vendéglátás a turizmus egyik fontos alapja, ezért aztán nem mindegy, hogy milyen kép alakul ki a külföldiekben a magyar konyhákról, azokban, akik már túl vannak a »puszta, csikós, gulyás szentháromságon.

Engem megdöbbentett a hír, miszerint a közelmúltban a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) ellenőrei több mint 150 kiló lejárt szavatosságú és bizonytalan eredetű élelmiszert találtak az ország egyik legismertebb szállodájában. Az, hogy az ellenőrök rendszerint találnak néha súlyos, máskor apróbb szabálytalanságokat az éttermekben, gondolom, senkit sem lep meg. Egy jó nevű hotel trükközése azonban mindent felülír.

Nem mintha nem lenne ugyanúgy felháborító, mondjuk, lejárt szavatosságú vagy tisztázatlan eredetű hús vagy más élelmiszer felhasználása kisebb vagy kevésbé ismert vendéglőkben. Az ilyen információk birtokában aztán az ember kétszer is meggondolja, hogy étteremben ebédeljen vagy vacsorázzon. Ráadásul azok is rosszul járnak, akik tisztességesen, az előírásoknak megfelelően járnak el a konyhákon. Mert szerencsénkre ők vannak túlnyomó többségben. Az éttermi (szállodai) vendéglátás a turizmus egyik fontos alapja, ezért aztán nem mindegy, hogy milyen kép alakul ki a külföldiekben a magyar konyhákról, azokban, akik már túl vannak a „puszta, csikós, gulyás szentháromságon”. Tehát nem csupán egészségügyi–élelmiszer-biztonsági kérdés, hogy miből, mi fő a konyhákban, hanem turizmusunkat is jelentősen befolyásolja, legyen szó akár hazai, akár külföldi vendégről.


Szerencsére (illetve remélem, hogy nem csak szerencséről van szó) Sopronban – legalábbis tudomásom szerint – nyugodtan betérhetünk kedvenc éttermeinkbe, nem kell attól tartanunk, hogy romlott élelmiszert dolgoznak fel. Sőt, a soproni éttermek egyre népszerűbbek. Azt persze nem tudom, hogy ez mennyire érződik az esti kasszazáráskor, de azt igen, hogy akad néhány nagyon kedvelt vendéglő városszerte. A rendszeres és szigorú ellenőrzés persze mindenkor indokolt Soprontól Hajdúszoboszlóig; különösen így az ünnepek előtti időszakban, amikor várhatóan többen szánják rá magukat, hogy étterembe menjenek.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”