Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mi vagyunk az unió
– Sopron különleges hely, és kiérdemli az uniós forrásokat – hangsúlyozta Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője Fotó: Griechisch Tamás

„Magyarország az európai közösség megbecsült tagja”

Mi vagyunk az unió

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– Az Európai Uniónak nincs alternatívája – mondotta dr. Farkas Ciprián polgármester azon a sajtótájékoztatón, amely megelőzte Zupkó Gáborral, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetőjével való találkozását.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője a múlt héten Sopronban találkozott dr. Farkas Ciprián polgármesterrel és néhány közéleti személyiséggel, hogy szót váltson az unióban zajló jelenlegi folyamatokról és arról, hogy milyen aktuális kérdések foglalkoztatják a soproni embereket. A találkozón részt vett Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke is, aki elmondta: az Europe Direct Tájékoztató Központ a megyei önkormányzattal közösen rendszeresen szervez információs eseményeket, rendezvényeket a kölcsönös tájékoztatásért, és hogy a megyékben élők véleménye eljusson Brüsszelbe. Dr. Farkas Ciprián Sopron geopolitikai helyzetét elemezve tért ki arra, hogy Trianon után zárt településsé vált Sopron, majd a vasfüggöny választotta el a nyugati világtól. A polgármester szólt arról is, hogy milyen szerepet játszott a város Európa újraegyesítésében. Hangsúlyozta, az Európai Uniónak nincs alternatívája, még akkor is így van ez, ha akadnak gondok és vitás kérdések. A polgármester a sajtótájékoztatón – megelőzve a konzultációt – felvetette Zupkó Gábornak, hogy Ausztria akadályozza a magyar munkavállalók határátkelését. Ez egy olyan kérdés – mondta –, amely nagyon érdekli a soproniakat, és amelynek megszüntetéséért az unió lépéseket tehetne.

Zupkó Gábor elöljáróban kiemelte, az unió a közös érdekek és értékek mentén szerveződött. Egy demokratikus közösség, amelyben a vita természetes.

– Sopron különleges hely, és kiérdemli az uniós forrásokat, hogy az itt élők életminősége javuljon, és hogy vonzóbb legyen a befektetőknek – hangsúlyozta. – Az unió ugyanis csak akkor lesz versenyképes, ha a régiók is versenyképessé válnak. Az új bizottság kiemelt területeket jelölt meg, például a klímavédelmet, a digitális gazdaság fejlesztését, az európai életformák védelmét, az unió globális szerepének fejlesztését és az európai demokrácia erősítését. Jelenleg tart a vita a 2021–2027-es költségvetésről.

Ismert, a korábbiakban a mezőgazdasági támogatások és a felzárkóztatási (kohéziós) alapok tették ki a legjelentősebb összegeket. Ehhez jönnek most az új feladatok, ugyanakkor a források nem nőnek, sőt az Egyesült Királyság kilépésével csökkennek. Zupkó Gábor megjegyezte, a vita vége egy okos kompromisszum lehet. Megtudtuk, Magyarország jelentős lépéseket tett a felzárkózás érdekében, napjainkban az uniós átlag 67 százalékánál tartunk, tehát még nem zárult le a folyamat.

Kérdésekre válaszolva elmondta, az M85-ös (amely egyébként nem uniós forrásból, hanem magyar pénzből épül) magyar és osztrák találkozási pontjának kijelölésében az unió nem tehet semmit, az a két ország és az érintett tartományok ügye. – Magyarország az osztrákok döntésére vár – tette hozzá dr. Farkas Ciprián. Egy másik kérdésre a képviseletvezető azt mondta, Magyarország megbecsült tagja az európai közösségnek. Az unió nem Brüsszelben van, hanem Sopronban, Győrben, Budapesten és Európa más településein, régióiban. Vagyis: mi vagyunk az unió!

Kapcsolódó cikkek