Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mi döntünk

Jegyzet

Mi döntünk

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Ugyan alszunk még néhányat a választásokig, és a kampány is javában tart, én mégis úgy gondolom, a nagy kérdésekről már döntöttek a választók.

Döntöttek Mikepércsen, Budapesten, Győrben és Sopronban is. A tudatos választók már korábban megtalálták saját polgármesterüket, önkormányzati képviselőjüket, vagy kiválasztották a számukra legszimpatikusabb uniós (Európai Parlament) listát. A bizonytalanok, az ingadozók nehéz helyzetben vannak, mert ha eddig nem tudtak dönteni, akkor félő, hogy a hátralévő napokban sem találnak rá a számukra megfelelő jelöltre. A kampánystratégák éppen őket célozzák meg ezekben az órákban is. A választások végkimenetelét nehéz előre megjósolni, különösen akkor, ha „összevont” választásokat tartanak – mint történik ez június 9-én –, mert lehet, hogy valakinek helyben az X a megfelelő jelölt, de például más párt listájára szavaz, ha az EP-ről kell döntenie. Szóval a helyzet nem egyszerű, és sajnos a közvélemény-kutatások sem adnak tűpontos képet a várható eredményekről, arról nem is beszélve, hogy a több mint háromezer településen nem végeznek kutatásokat.

Városunkban összességében nyugodt volt a kampány. A legnagyobb értéke helyben persze a polgármesteri mandátumnak van, de a győztes munkáját (bárki is legyen a végső befutó) jelentősen befolyásolhatja, hogy milyen összetételű lesz a közgyűlés. Ezért fontos az egyéni képviselők kiválasztása is, ugyanis abban az esetben, ha nincs többség a polgármester mögött, akkor – és erre sok példát láthattunk az ország különböző településein – a testület az energiáit nem a fejlesztésekre, jóléti intézkedésekre fordítja, hanem civakodásra és számtalan esetben egymás elleni, nemtelen támadásokra.

Az idei választásokra árnyékot vet az orosz–ukrán háború. Közös jövőnk érdekében nincs más út, mint a béke kiharcolása, de nem fegyverekkel, hanem szavazatainkkal. Igen, a mi szavazatainkkal is, mert minél többen leszünk, annál nagyobb eséllyel érhető el a tűzszünet és a béke. Minden ellenkező propaganda ellenére rajtunk is múlik tehát, hogy mi történik nemcsak a közvetlen környezetünkben, de a harctéren is.

Sopronban a lassan véget érő önkormányzati ciklus (szeptember 30.) munkájáról számot adtak az egyéniben megválasztott képviselők és a polgármester. Mi tagadás, volt miről beszélniük. Az új jelöltek pedig széles körben ismertették meg programjukat, így mindenki a saját lelkiismerete szerint dönthet arról, hogy ki mellé húzza be az X-et. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

„Ragyog a nap, virágok nyílnak…”

„Ragyog a nap, virágok nyílnak…”

2024. 05. 29.

– Tavasz, virág, szépség, környezetvédelem, béke – így foglalta össze a tómalmi virágosztás jelentőségét dr. Simon István alpolgármester, a Jánostelep...