Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mesélő Sopron
Sümeghy Gyöngyi a karantén időszaka alatt találta ki Mesélő Sopron elnevezésű sétasorozatát – az egyik út az Ikva-patakhoz és környékéhez vezet Fotó: Griechisch Tamás

Sümeghy Gyöngyi szeretné bemutatni városát

Mesélő Sopron

| Köves Andrea | Városi hírek

Ha valaki úgy gondolja: jól ismeri városunkat, annak is nagy meglepetést okozhat, ha ellátogat Sümeghy Gyöngyi idegenvezető Mesélő Sopron elnevezésű túráira. A leghűségesebb város ezernyi kevésbé ismert arca villan ugyanis fel.

Sümeghy Gyöngyi az elmúlt három évtizedben számtalan csoportot szórakoztatott Európa-szerte élménydús vezetéseivel. A bőröndjét azonban nagy bánatára hónapok óta nem vehette elő a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt. Ám a karanténban sem ült tétlenül: megálmodta a Mesélő Sopron elnevezésű sétasorozatát. Az egyik út az Ikva-patakhoz és környékéhez vezet.

– Nem csupán a patak történetét vázolom fel a vezetéseken, hanem kalandozunk a környéken, így képzeletben felidézzük a kis- és a nagyuszoda egykori hangulatát – mesélte Sümeghy Gyöngyi. – Kevesen tudják, hogy az 1945. márciusi légitámadás híres áldozata, Csik Ferenc orvos, olimpiai úszóbajnok holttestét a Patak utcában, a régi várfal mellett találták meg, és ideiglenesen a Kisuszoda mellett temették el egy bunkerban.

Hallunk a malmok történetéről, a víz élővilágáról, így az is kiderül, hogy az egykor népszerű soproni étel, a csíkos káposzta bizony nem egy tésztaétel volt, hanem az Ikvában nagy számban megtalálható csíkhalból készült finomság.

Ki hinné, hogy a Fő téren álló, gazdagon díszített, sokalakos szoboregyüttesről, a Szentháromság-szoborról másfél órán keresztül lehet sok-sok érdekességet mesélni? A fogadalmi szobrot Késmárki Thököly Katalin és harmadik férje, Löwenburg Jakab emeltette hálából, hogy a pestisjárvány megkímélte őket. Ezen a vezetésen középpontba kerül a pestis és ennek kapcsán a karanténnak a története: ki gondolta volna, hogy egy világjárvány a 21. század elején ismét valós, fenyegető rémmé válik?

Sümeghy Gyöngyi a jövőben még számos oldaláról szeretné bemutatni mesés városát: izgalmasnak tartja a gazdanegyed történeteit kiegészítve a „fülkelakókkal”, azaz a házak homlokzatán fellelhető szentek szobraival, vagy éppen a város sokszínű kéményeit, amelyek szintén a történelmi múltba kalauzolnak, a nyári napfordulóhoz kötődően pedig a fény és Sopron érdekességeit mutatja be.

Kapcsolódó cikkek