Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Mesék magyarul
A Benedek-kar óvóképző-hallgatói évek óta járnak osztrák óvodákba szakmai gyakorlatra, ahol magyar nyelven tartják a foglalkozásokat

Határon átnyúló program a nyelvi képzés megkönnyítéséért

Mesék magyarul

| Bertha Ágnes | Városi hírek

Két osztrák település óvodái magyar mondókáktól, énekektől, versikéktől hangosak – a Soproni Egyetem másodéves német nemzetiségi óvodapedagógus-hallgatói töltik Burgenlandban gyakorlati oktatásuk egy részét.

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara immáron negyedik éve vesz részt az Interreg V-A Ausztria–Magyarország Program által támogatott „Oktatási együttműködés a határrégióban” elnevezésű együttműködésben. A kar idegennyelvi tanszékének oktatói, Babai Zsófia és dr. Kovácsné Vinkovics Éva ebben a projektben többek között arra vállalkoztak, hogy kidolgozzák az „élményközpontú” szociális és nyelvi kompetenciák fejlesztését idegen nyelv (német, magyar) segítségével az óvoda–iskola átmenetére – tudtuk meg dr. Bodnár Gabriella szakmai koordinátortól.


A program keretében a tavaszi szemeszterben tíz másodéves német nemzetiségi óvodapedagógus-hallgató kismartoni (Eisenstadt) és haracsonyi (Horitschon) óvodákban – a képzésben alkalmazott módszertanok, énekek, versek, mesék, mondókák, népi játékok felhasználásával – ismerteti meg a legkisebbeket a magyar nyelvvel és kultúrával.


– Nagyon sikeres az együttműködés – tette hozzá dr. Bodnár Gabriella –: szakmai részről további igény van a magyar nyelvi képzésre, valamint a szülők is örömmel fogadták. Hallgatóink számára is csak pozitívummal járt a projektben való önkéntes részvétel: bővül a látókörük, testközelből ismernek meg más módszereket, kultúrát, valamint a munkaerőpiacon is könnyebben el tudnak helyezkedni.


Nemcsak a hallgatók használhatják ki az osztrák–magyar együttműködés előnyeit, a pedagógusok és oktatók számára is dolgoznak ki módszertani elveket, valamint külföldi tapasztalatcserén is részt vehetnek: tavaly Svájcban jártak, idén Dél-Tirolba készülnek.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”