Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megújult kutatóintézet
Lovász Lászlónak, az akadémia elnökének (középen) Szarka László főigazgató (jobbra) mutatta be a kutatóintézet egyik emblematikus geofizikai műszerét, a híres Eötvös-ingát Fotók: Pluzsik Tam

Egy helyen a tudományos élet múltja és a reménybeli jövője

Megújult kutatóintézet

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Elkészült a Csatkai utcai geodéziai és geofizikai kutatóintézet komplett felújítása. A hatszázmillió forintos fejlesztést az MTA elnöke is megtekintette.

A közelmúltban újították fel az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Csatkai utcai Geodéziai és Geofizikai Intézetének épületét. A kivitelezők a kormányzati támogatásból megvalósuló mintegy hatszázmillió forintos beruházás során átalakították az épület belső tereit, így például száz-száz fős befogadóképességű, korszerűen felszerelt konferencia- és előadótermeket hoztak létre. Az épület külsőleg is megszépült, ehhez szálcementes burkolatot használtak.

A magyar tudomány ünnepén Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Török Ádám főtitkár látogatást tett a frissen felújított épületben.

– Ritkán adódik olyan pillanat az életben, mint a mostani: a folyamatosság – fogalmazott az intézet nagyelőadójában rendezett ünnepségen Szarka László akadémikus, a kutatóközpont főigazgatója. – Maga az épület negyvenöt évre, a soproni akadémiai kutatóhely hatvanhárom évre, a tágabb értelemben vett soproni „Akadémia”, azaz a Selmecbányáról érkezett szellemi–tudományos műhely pedig kilencvenkilenc éves múltra tekint vissza. Itt van az MTA Geodéziai és Geofizikai Laboratórium teljes múltja és a MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont jelene és reménybeli jövője. A megújult épület nemcsak a soproni kutatóknak ad helyet, hanem itt történik a teljes kutatóközpont adminisztrációs ügyintézése is.

Szarka László beszédét követően átadta Lovász Lászlónak, az akadémia elnökének az épületfelújítás szakmai és pénzügyi jelentését. A modern technika jóvoltából az intézet igazgatója, Wesztergom Viktor képpel és hanggal Erdélyből jelentkezett be, üdvözölte a vendégeket, majd beszámolt a legújabb földtudományi projektről, amelyben román és holland szakemberekkel együtt az intézet kutatói is részt vesznek.

Az akadémia elnöke és főtitkára, az MTA több tagja, köztük Ádám Antal, Mátyás Csaba és Verő József Sopronban élő akadémikusok, az intézet egykori igazgatói, Somogyi József és Varga Péter bejárták és megtekintették a felújítást.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek