Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megújult az iskola
350 millió forintból újult meg a Lackner-iskola Fotó: Griechisch Tamás

„Ahol gyerek van, ott jövő van. Sopronnak van jövője!”

Megújult az iskola

| P. Horváth László | Városi hírek

Az elmúlt héten adták át a felújított, immár energiatakarékos Lackner Kristóf Általános Iskolát. Az ide járó diákok mostantól korszerűbb körülmények között tanulhatnak.

Tavaly októberben kezdődött és az idei tanév kezdetére készült el a Lackner-iskola felújítása. Ennek során hőszigetelték a homlokzatot és a tetőszerkezetet, korszerűsítették az energetikai rendszert, kicserélték a nyílás­zárókat. A beruházás 350 millió forintba került. Az intézmény átadásánál jelen volt dr. Simon István alpolgármester is.

– Sopron önkormányzata vállalta, hogy intézményeiben csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást – mondta az átadáson dr. Fodor Tamás polgármester. – Ennek a folyamatnak egyik fontos állomása az iskola felújítása. A beruházás részeként napelemeket is elhelyeztek a tetőn, s az így termelt zöldenergiának köszönhetően a fenntartó éves szinten mintegy egymillió forint rezsiköltséget takarít meg.

Marek János, a Soproni Tankerületi Központ vezetője hozzátette: a tankerület a saját költségvetéséből – harmincegy millió forintból – nyolc tantermet és négy vizesblokkot – újíttatott fel.

– Az gondolom, az intézmény fejlesztése egy olyan folyamat része, amely összevág a kormány politikájával – emelte ki dr. Farkas Ciprián önkormányzati képviselő, tanácsnok. – Az ide járó diákok mostantól korszerűbb körülmények között tanulhatnak. Ezt a megkezdett munkát szeretnénk a jövőben is tovább folytatni, hiszen a gyermekek és a családok megérdemlik a támogatást. Vallom, ahol van gyermek, ott van jövő. Sopronnak van jövője!

Tóth Éva, a Jereván városrész részönkormányzatának elnöke Magas László és Csiszár Ákos önkormányzati képviselők nevében is kifejtette: felemelt fejjel tudnak az itt élők szemébe nézni, hiszen sorra teljesülnek az öt évvel ezelőtt tett vállalásaik.

– Az iskolában kiváló sportolási lehetőségek várják a diákokat. Az udvaron, illetve az intézménnyel szemben lévő sporttelepen is vannak műfüves pályák – ezt már Csiszár Szabolcs városi sportfelügyelő, az iskola egykori tanulója mondta. – A Lackner-iskola a sport tekintetében az egyik legaktívabb. A felújítás után az oktatás és sportolás is magasabb színvonalon folyhat.

Forrás Béla iskolaigazgató a kivitelező, a tanárok, a diákok, a szülők közötti jó kapcsolatot emelte ki. A munka nagy részét ugyanis úgy végezték el, hogy közben zajlottak a tanórák.

A megújult, megújuló intézmények

Óvodák, bölcsődék: Trefort téri Óvoda – Kék Tagóvoda, Százszorszép Bölcsőde, Bánfalvi Óvoda – Jegenye Sori Tagóvoda, Bánfalvi Óvoda – Kőszegi Úti Tagóvoda, Zöld Ág Bölcsőde, Kuckó Bölcsőde, Hermann Alice Óvoda – Király Jenő Utcai Tagóvoda, Bánfalvi Óvoda – Hársfa Sori Tagóvoda, Napraforgó Bölcsőde.

Iskolák: Lackner Kristóf Általános Iskola, Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola, Deák Téri Általános Iskola A–B épület, Gárdonyi Géza Általános Iskola, Kozmutza Flóra EGYMI, Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola.

Kapcsolódó cikkek