Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megújuló kollégium
Az ünnepélyes átadón részt vett Barcza Attila, a város országgyűlési képviselője, Gulyás Andrea államtitkár, dr. Jámbor László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója, Hoczek László,

Roth-iskola: háromszáz diák komfortérzete javult

Megújuló kollégium

| P. Horváth László | Városi hírek

Mintegy 137 millió forintból korszerűsítették és hivatalosan az elmúlt héten adták át a Roth-iskola kollégiumát. Az intézményben további fejlesztések várhatók.

A Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola 1896-ban épült kollégiumában 82 lakóegység található, amelyben az iskola 300 diákjának biztosít ingyenes elhelyezést. Az elmúlt évek állagmegőrző javításain kívül átfogó felújításra 2017-ig nem nyílt lehetőség. Az elmúlt héten átadott beruházás célja az volt, hogy csökkentsék a fűtéshez felhasznált hőenergia mennyiségét. A kivitelezés során szigetelték a födémet, kicseréltek 152 darab elavult nyílászárót, valamint 99 ablakot a műemléki előírások szerint újították fel. A mintegy 137 millió forintos fejlesztés a magyar kormány döntésének köszönhetően valósult meg.


– Az energetikai korszerűsítéssel az itt lakó diákok komfortérzete jelentősen javult – mondta el Hoczek László iskolaigazgató az átadásom, amelyen részt vett dr. Fodor Tamás polgármester, valamint dr. Jámbor László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója is. – A tanulóink saját maguk is hozzájárulnak a fenntarthatósághoz, valamint az infrastruktúra megóvásához.


Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára kiemelte, a Roth-iskolában megvalósult beruházással példaértékű választ adtak a klímavédelem kihívásaira. Ugyanis a jövőben jelentős energiamegtakarítást lehet elérni. A jövőben további fejlesztések is várhatók: előkészítés alatt áll egy 310 millió forintos, ugyancsak energetikai célú korszerűsítés.


– Sopronban jelentős törekvés, hogy csökkentsék a felhasznált energiát – tette hozzá Barcza Attila, a város országgyűlési képviselője. – Városszerte több intézményben is zajlanak hasonló fejlesztések.


Az ünnepi beszédek után vágták át a nemzeti színű szalagot, ezt követően a vendégek megtekintették a felújított szobákat.

Kapcsolódó cikkek