Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megújul az egykori fürdőházi csárda

Megújul az egykori fürdőházi csárda

| P. Horváth László | Városi hírek

A tervek szerint őrszolgálati központot alakít ki a Fertő–Hanság Nemzeti Park a Fertőrákos és Balf között lévő, egykori fertői halászcsárda vagy más néven fürdőházi csárda épületéből. Egy csónakkikötőt is létrehoznak, ahonnan kenutúrák indulhatnak majd.

Mint arról lapunkban beszámoltunk (Soproni Téma, 2020. március 11., Legendás fürdők), az 1880-as években Balf és Fertőrákos között, az úgynevezett fürdőházi tavak mellett, a parton létesült egy csárda. A visszahúzódó víz miatt azonban a nyílt vizes területek megszűntek, egyre nagyobb részt foglalt el a nádas, így a csárda is bezárt. A Fényes Pincészettel szemben lévő romos épület maradványai viszont ma is láthatóak. 

A tervek szerint az utókor számára megmentik a patinás épületet: egy határon átnyúló, közös nemzeti parki, természetvédelmi beruházás keretében itt egy természetvédelmi őrszolgálati központot alakítanak ki. Az épület felújítását régóta tervezte a nemzeti park, ezt most egy határon átnyúló, az ausztriai nemzeti parkkal közös pályázatnak köszönhetően meg is tehetik. Törekszenek arra, hogy a csárdát az eredeti kinézete szerint, a világörökséghez méltóan állítsák helyre. A munkálatok már elkezdődtek és várhatóan jövő év nyarán fejeződhetnek be. A teljesen felújított épület ad majd helyet a természetvédelmi őrszolgálat új bázisának. Ezzel párhuzamosan különféle nevelési programokat is tartanak itt.

Megtudtuk, a beruházás során az épület mellett egy csónakkikötőt is kialakítanak. A nemzeti park által szervezett kenutúrák a jövőben innen indulhatnak majd.

Kapcsolódó cikkek