Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megújul a Lenck-villa

Jól halad a Modern Sopron Program megvalósítása

Megújul a Lenck-villa

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Megkezdődött a Lenck-villa felújítása, s ez jó alkalom volt arra, hogy az érdekeltek áttekintsék, miképp is áll a Modern Sopron programelemeinek végrehajtása. Gyopáros Alpár kormánybiztos elismerően szólt a soproni tudatos várostervezésről, és kiemelte, jól halad a tervek megvalósítása.

A Lenck-villa kertjében tartott sajtótájékoztatót a városvezetés, amelyre elfogadta a meghívást Gyopáros Alpár, Csorna–Kapuvár országgyűlési képviselője, aki kormánybiztosként felügyeli a Modern Városok Program végrehajtását és Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. Az eseményen jelent volt dr. Simon István alpolgármester is.


Dr. Fodor Tamás polgármester elmondta, a Lenck-villa felújításának kezdete jó alkalom arra is, hogy áttekintsék az érdekeltek, miképp is áll azoknak a programelemeknek a végrehajtása, amelyek összességében alkotják a Modern Sopron programját. Mint ismert, szinte az egész várost átfogó programcsomagról van szó, több részelemmel. A belváros megújítása folyamatos (a közművek és az útburkolatok cseréje lassan befejeződik), és elkezdődtek a homlokzatfelújítások, illetve tart a közbeszerzés, éppúgy, mint a Szent Mihály-templom esetében. A Lövér-program része a már épülő kerékpárút, az új uszoda építése, illetve a nemzeti konferencia-központ kialakítása. Mindkét esetben tart a közbeszerzés, illetve a tervezés, a nyitott medencét pedig már építik. Kiemelt program a Fertő tavi sport- és turisztikai központ kialakítása.

Dr. Fodor Tamás, Barcza Attila és Gyopáros Alpár a helyszínen tartott sajtótájékoztatót Fotó: Németh Péter

(Erről legutóbbi – június 20-ai – számunkban írtunk részletesen.) Folyamatban van a gazdaságfejlesztési program megvalósítása is, tart a tervezett innovációs és technológiai központ területszerzése. A polgármester kiemelte, időarányosan jól állunk, 100 éve nem volt ilyen jelentős városfejlesztési program Sopronban. A Lenck-villa felújításának első üteme 2 milliárd forintba kerül, s jövő ősszel vehetik birtokba a múzeum munkatársai. Ismét látható lesz a néprajzi kiállítás, de új kiállítóteret is kialakítanak. A második ütemben állítják helyre a pálmaházat és kertet, amely közpark lesz, de éjjel zárva tartják.


Barcza Attila arról beszélt, hogy szorosan ide tartozik az M85-ös megépítése, amely az tavaszi alapkőletétel után jó ütemben halad, majd szólt arról is, hogy a kormány már tervezi a Modern Kisvárosok és a Modern Falvak programját. Az előbbi térségünkben Fertődöt és Fertőszentmiklóst érinti, az utóbbi pedig szinte az összes falut. Gyopáros Alpár mindenekelőtt gratulált a városvezetésnek és az érdekelteknek, majd elismerően szólt a soproni tudatos várostervezésről, és kiemelte, jó ütemben halad a tervek megvalósítása. Emlékeztetett, 2015-ben éppen Sopronból indult el a Modern Városok programja, akkor 3500 milliárd forint értékben, kedvezményezettje pedig a 23 megyei jogú város.

Mint megtudtuk, országszerte 260 nagy program indult, ebből 60 a közlekedési infrastruktúrát érinti (ilyen például az M85-ös), 200 pedig helyi program. A soproni „csomag” értéke mintegy 50 milliárd forint kormányzati támogatás, plusz 10 milliárd forint az uniótól érkezik. A források egyharmadát már lehívta a város, részben az elkészült munkák kifizetésére, részben pedig az előkészítő munkálatokra.

Kapcsolódó cikkek