Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megújul a gótika csodája
Fotó: Németh Péter

Márciustól ideiglenes parkolók működnek az Árpád utcában

Megújul a gótika csodája

| P. Horváth László | Városi hírek

A tervezettnek megfelelően halad a Szent Mihály-templom és a sekrestyésház felújítása – ez is kiderült a múlt pénteken tartott bejáráson. Dr. Fodor Tamás polgármester nemcsak a gótikus templomnál zajló munkálatokat, hanem az Árpád utcába tervezett parkolóház előkészítését is megtekintette.

A Szent Mihály-templomnál tartott bejáráson a polgármester mellett részt vett Horváth Imre városplébános, dr. Farkas Ciprián tanácsnok, több önkormányzati képviselő, valamint a kivitelező szakemberei is. 

– Időarányosan jól halad a Szent Mihály-templom és a sekrestyésház felújítása – mondta dr. Fodor Tamás. – A munkák során kicserélik a XIII. században épült gótikus épület tetőszerkezetét, megújul a homlokzat, restaurálják az orgonát, megszépül a templomkert is. A munkák végeztével a templom nem csupán szakrális hely lesz, hanem – a kiváló akusztikának köszönhetően – komolyzenei koncerteknek is otthont ad.

A megjelenteknek Nemes András a Soproni Múzeum művészettörténésze tartott rövid ismertetőt a templom múltjáról, valamint arról is, hogy a kivitelezés során milyen fontos leletekre bukkantak – előkerült több, az elmúlt évszázadokból származó falfestmény is.

A Modern Városok Program keretében történő beruházás célja a templom műemlékvédelmi szempontok alapján történő külső és belső felújítása. A kivitelezés várhatóan 2020 őszére fejeződhet be. A költségek mintegy hárommilliárd forintra rúgnak.

Parkolók az Árpád utcában 

A bejárás az Árpád utcában folytatódott, itt dr. Fodor Tamás felidézte: egy kettőszázötven férőhelyes parkolóház épül hamarosan.

– A tervek 2016. év végére készültek el, a régészeti feltárás pedig tavaly, az év második felében fejeződött be – tette hozzá dr. Fodor Tamás polgármester. – A szakemberek negyven darab, főként a római korból származó falmaradványt és egy II. világháborús kényszertemető maradványait tárták fel. A kormányhivatal a falszakasz megőrzését írta elő, emiatt át kellett dolgozni a parkolóház terveit. Ezzel egy időben mintegy háromezer négyzetméternyi földet töltöttek vissza. A régészettel összefüggő munkálatok összköltsége mintegy százmillió forint volt.

Mint megtudtuk, az új tervek elkészültek, jelenleg is zajlik a parkolóház kivitelezésére vonatkozó közbeszerzés előkészítése. A teljes eljárás, ha minden rendben megy, három–négy hónapig tart. Azonban egy estleges hiánypótlás vagy fellebbezés meghosszabbítja ezt az időt.

– A belvárosi parkolási gondok enyhítése érdekében mindaddig, amíg nem kezdődik el a kivitelezés, ezen a területen egy murvás parkolót alakítunk ki

– hangsúlyozta a polgármester. – Az autósok várhatóan március végétől állhatnak meg itt. 

Ideiglenesen murvás parkolót alakítanak ki az Árpád utcában Fotó: Németh Péter

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek