Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megkezdődött az alagút építése - videó
Napi 24 órás munka mellett 1,5–2 métert haladnak, így egy alagútjárat kifejtése nagyjából egy évig tart majd Fotó: Filep István

December 16-án adják át az M85-ös Csorna–Sopron közötti szakaszát

Megkezdődött az alagút építése - videó

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Az M85-ös ötödik szakaszának része a 780 méteres bécsi-dombi alagútpár megépítése. A bányászhagyományoknak megfelelően a fejtés megkezdése előtt megáldották az épülő alagutat.

Újabb fontos szakaszához érkezett az M85-ös építése. A munkálatok már a bécsi-dombi alagút építésénél tartanak. A kivitelező cég nevében Kerékgyártó Attila projektvezető elmondta, az alagút terve magyar szakemberek munkája – sokukat külföldről csábították haza –, s a kivitelezést is a hazai munkások végzik a legkorszerűbb technikával és eszközökkel. Megtudtuk, napi 24 órás munka mellett 1,5–2 métert haladnak, így egy alagútjárat kifejtése nagyjából egy évig tart majd.


A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) vezérigazgatója, Nagy Róbert Attila köszöntőjében kiemelte, az M85-ös Csorna–Sopron kelet csomópont közötti szakaszát december 16-án adják át. A vezérigazgató emlékeztetett, a fertőrákosi csomópont (Pozsonyi út) és a Sopron országhatár közötti szakaszon – ennek része a bécsi-dombi alagútpár – 2019 tavaszán kezdődtek meg a területelőkészítési munkák. A projekt keretében épül meg a 84. számú főúti, Sopron–Kelénpatak (Klingenbach) határátkelőhelyhez történő 725 méteres, 2×2 sávos, ideiglenes visszakötés, illetve 3,6 kilométeres 2×1 sávos Sopron északnyugati elkerülőút is. A teljes beruházás 2024. június végén zárul.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere hangsúlyozta: az M85-ös gyorsforgalmi út megépítése a város történetének egyik legjelentősebb fejlesztése, mellyel teljesül a soproniak egyik évtizedes álma. Olyan gazdasági lehetőségeket is teremt a város számára, amelyekre korábban nem volt példa. A polgármester kitért a közelmúltban befejeződött és a jelenleg is tartó fejlesztésekre, és köszönetet mondott Magyarország Kormányának, hogy ez a beruházás a mi városunkban, a mi térségünkben valósul meg.

Az alagútjáratokat, a bányászokat, a munkagépeket és a Szent Borbála szobrokat, amelyeket majd az alagutakban helyeznek el, Ábrahám Béla atya, szalézi szerzetes áldotta meg. Az ünnepség zárásaként egy alagútfejtő kotrógéppel megütötték az egyik alagútjárat még betonos támaszfalát, és ezzel jelképesen megkezdődött az alagútépítés folyamata.

Látogatóközpont

A mintegy 44 milliárd forintból megvalósuló beruházásba a kivitelező időnként betekintést is enged, ugyanis a helyszínen kialakított konténeriroda felső szintjén egy alagútépítést bemutató látogatóközpont is működik majd.

A résztvevők

Az alagútpár megáldásán jelen volt dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, valamint több önkormányzati képviselő is.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.