Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Megéri a tűszúrást!
Tartsunk zseb­kendőt a szánk elé tüsszentéskor is az influenza terjedése ellen! Fotó: Illusztráció

Megéri a tűszúrást!

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Várandósok, 60 év felettiek, az állattenyésztés területén dolgozók – közös bennük az, hogy mind beletartoznak abba a csoportba, melyre az influenza különösen veszélyes lehet. Az oltás már elérhető a háziorvosoknál és a gyógyszertárakban is.

Hasonlóan az elmúlt évekhez, Magyarországon idén is 1,3 millió térítésmentes influenza elleni vakcina érhető el a rizikócsoportba tartozók számára. Ide tartoznak egészségi állapotuktól függetlenül a 60 éven felüliek, a várandós nők, az egészségügyi és az állattenyésztés területén dolgozók, valamint a krónikus, a cukor-, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők (például azok, akiknek magas a vérnyomásuk).

– A csökkent immunitású emberek mind jogosultak az ingyenes védőoltásra, és fontos, hogy védelmükben a környezetükben élőket is beoltsák – mondta dr. Visi Noémi infektológus főorvos, aneszteziológus, a Soproni Gyógyközpont intenzív terápiás szakorvosa. – Az elmúlt tíz évben 2016-ban volt a legalacsonyabb azok száma, akiket influenza ellen beoltottak, pedig ennek a betegségnek előfordulhatnak olyan bakteriális szövődményei, melyek végzetesek lehetnek. Mindazok, akik tavaly légúti megbetegedésben haltak meg, kivétel nélkül oltatlanok voltak.


Mivel az influenza felső légúti tünetekkel (köhögéssel, tüsszögéssel, orrfolyással) járó megbetegedés és cseppfertőzéssel terjed, lehetőleg kerüljük a zárt közösségeket, maradjunk ágynyugalomban és konzultáljunk háziorvosunkkal, ha már megfertőződtünk! Ha a láz 3 nap elteltével sem múlik, ismét keressük fel kezelőorvosunkat! – Köhögéskor, tüsszentéskor tartsunk zsebkendőt a szánk és az orrunk elé, a használt zsebkendőket pedig dobjuk ki! – hangsúlyozta a szakember. – A gyakori kézmosásnak is kiemelt szerepe van abban, hogy a vírusokat ne vagy kevésbé adjuk tovább a környezetünknek.


A légúti higiéné és a védőoltás mellett a rendszeres sport, a kiegyensúlyozott táplálkozás, valamint az egyenletes vitaminbevitel (tehát ne csak megbetegedések esetén gondoskodjunk erről!) is sokat segíthet egészségünk és ellenálló-képességünk megőrzésében.

Kapcsolódó cikkek