Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A soproni nyugdíjasok is várják a novemberi prémiumot

Megérdemelt segítség

| Etzl Edgár | Városi hírek

Hazánkban kiemelt figyelem övezi a nyugdíjasokat és az életkörülményeiket. A kormány célja, hogy az inflációs korrekciókon túl a nyugdíjasok is részesüljenek a gazdasági eredményekből, sőt megkezdődött a 13. havi nyugdíj visszaépítése is. Szerkesztőségünk arról kérdezte a soproni szépkorúakat, hogy mire költik a plusz pénzt.

A kormány döntése értelmében egységesen 80 ezer forint prémiumot kapnak a nyugdíjasok e havi ellátásuk mellett, amely kiegészül az inflációs korrekcióval, így a két összeg elérheti a 100 ezer forintot is (Idősbarát intézkedések, Soproni Téma 2021. november 3.).

– Kifejezetten támogatom, hogy segítenek bennünket – kezdte a 26 éve nyugdíjas özvegy Odonics Sándorné. – Remek az időzítés, hiszen jönnek az ünnepek. Hat unokám van, nekik pénzt adok karácsonyra, majd arra költik, amire szeretnék – mondta. Az idős hölgy kifejtette, nem okoz problémát számára a pénz beosztása, de a novemberi emelés és a prémium így is megkönnyíti a dolgát. – Örömmel tapasztalom, hogy az elmúlt években a fiatalok mellett a nyugdíjasok boldogulása is figyelmet kap, igénybe veszem a nyugdíjasoknak járó kedvezményeket is – tette hozzá.

                                             - Remek az időzítés, hiszen jönnek az ünnepek - mondta a nyugdíjprémiumról Odonics Sándorné. Fotó: Filep István


Folyamatos a 13. havi nyugdíj visszaépítése is. Jövő februárban már legalább kétheti járadékot kapnak kézhez az idősek, de lehetséges, hogy a teljes 13. havi nyugdíjukat már jövőre megkapják.

– Drágult az élet. Nem mondom, hogy számolgatnom kell, hogy kijöjjek a nyugdíjból, de a téli hónapokban sok pénz elmegy fűtésre, a koszorúkra és az ajándékokra. Örülök a plusz pénznek. Így könnyebben gazdálkodom tavasszal is – vélekedett Rákóczi Imréné, aki már most pontosan tudja, mire, mennyit szán a többletjövedelemből, hiszen mint mondja, minden fillérnek helye van.

                                    Rákóczi Imréné már most pontosan tudja, mire, mennyit szán a többletjövedelemből. Fotó: Filep István    


A kiegészítés és a prémium nemcsak az öregségi, de a rokkantnyugdíjasokat is érinti. – Harminchat éve kapok ellátást, a járadékom mellett hat órában ülőmunkát végzek. Emellett jelentős összeg a novemberi kiegészítés, így a szükséges dolgokat előbb elérem, ezekre egyébként spórolnom kellett volna – nyilatkozta Ábrahám Attila.                               

Kapcsolódó cikkek