Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Megélni a kultúrát
Fotó: Griechisch Tamás

Néptánc és zene egy hétvégén át a belvárosban

Megélni a kultúrát

| P. Horváth László | Városi hírek

A Mária-szobornál, illetve a Rondellánál felállított színpadokon fellépők sokasága szórakoztatta a közönséget a hétvégén a Folkfesten. A Várkerületen egy vándorcirkusz is megjelent.

Népszerű volt az elmúlt hétvégén a belvárosban megtartott néptáncfesztivál. A házigazdák – a Sopron Táncegyüttes, a Pendelyes Táncegyüttes, a Petőfi-iskola néptánccsoportjai – mellett érkeztek vendégek Erdélyből, Mezőmadarasról, Csallóközből, Somorjáról, illetve Vas megyéből is.

– Sopronban rengeteg szabadtéri program zajlik, folyamatosan biztosítva a minőségi kikapcsolódást, mert önök ezt megérdemlik – mondta a pénteki megnyitón dr. Farkas ­Ciprián tanácsnok, önkormányzati képviselő. – Most a népzenéé és a néptáncé a főszerep, ami által a Várkerületen megmutathatjuk a nemzeti kultúránkat és hagyományainkat, de szerepel a programban világzene és tánczene is a minőség jegyében.

A fesztivál, illetve az ugyancsak a hétvégén tartott horvát napok zárásaként magyar és horvát néptáncosok, népzenészek léptek fel.

– Nagyon fontosnak tartom a néphagyományaink megismerését, gyakorlását, illetve bemutatását. Mindarra a sokszínűségre törekedtünk, amely Sopront, az itt élőket jellemzi – mondta el lapunknak Sipos Ferenc főszervező. – Büszkének kell lennünk a múltunkra, őseink tudására, a ránk örökített hagyományokra. A magyarság népszokásainak megőrzése, de inkább a megélése – a határainkon belül és azon túl – a megmaradásunk záloga.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.