Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megbízható iparosok?
Rengeteg a beruházás, az építkezés napjainkban Sopronban, éppen ezért sok kalandor is megjelent a városban. Fontos, hogy keressük a megbízható, leinformálható helyi mesterembereket! Fotóillu

„Istenben bízhatunk, a többi készpénzben fizet”

Megbízható iparosok?

| Czetin Zoltán | Városi hírek

Fontos, hogy az építőipari szakemberekkel (is) kössünk írásbeli szerződést, amely rögzíti a határidőket, fizetni pedig csak a készültségnek megfelelően kezdjünk – ez is elhangzott a közelmúltban tartott soproni fórumon.

A fogyasztók panaszait kezelő békéltető testülethez tavaly 58-an fordultak Sopronban, ennek mindössze 15 százaléka volt az építőiparral kapcsolatos probléma. – Nem azért ilyen alacsony ez a szám, mert nincs gond az építkezéseknél – szögezte le Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – Sokkal inkább arról van szó, hogy a legtöbben nem kötnek írásbeli szerződést, így nem tudnak hivatalosan panaszt tenni. Nagyon lényegesnek tartom kiemelni, hogy először is kérjünk írásban árajánlatot, aztán a szerződésben rögzítsük a határidőket, valamint a kötbért is! Fizetni mindig a készültség függvényében „szabad”, az a vállalkozó, aki előre kéri a pénz 80 százalékát már eleve gyanús. A témát annak az ácsnak az esete helyezte reflektorfénybe, aki egy Fertőbozon leégett ház tulajdonosait cserben hagyta. Ez az eset különösen felháborító, ugyanis egy kiszolgáltatott helyzetben lévő családot vertek át.

Sopronban komoly kihívás jó mesterembert találni, de Horváth Vilmos szerint nem lehetetlen. A helyi, megbízható iparosok sokszor fél évre előre be vannak táblázva, de hosszú távon valószínűleg megéri rájuk várni.

– A jó munka a legjobb ajánlólevél – folytatta a kamara elnöke. – Illetve az a mondás is igaz, hogy a messziről jött ember azt mond, amit akar. Sopronban napjainkban sok a kalandor, az ország különböző részeiről érkeznek a vállalkozók, akik látják, hogy itt rengeteg a beruházás, és szerencsét próbálnak. Sokszor osztrák árakon dolgoznak, de a munkakultúrát, tisztességet már nem tartják fontosnak. Megint ugyanoda kell visszakanyarodnom: ha alacsonyabb munkadíj reményében szerződés nélkül kezdünk egy építkezést valakivel, akkor később nem tudunk majd reklamálni! Istenben bízhatunk, a többi készpénzben fizet!

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara teljes körű regisztrációs rendszerrel büszkélkedhet, amelyben mind az 5580 soproni székhelyű vállalkozóról naprakész információk szerepelnek. Emellett bárki bepillanthat a cégnyilvántartási rendszerbe is, ahol például leinformálható, hogy egy vállalkozó egy éven belül hány névváltoztatást hajtott végre, vagy hány felszámolási eljáráson ment keresztül. Ezekből az adatokból már lehet következtetni arra, hogy megbízható emberrel állunk-e szemben. 

Kapcsolódó cikkek