Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Még marad az e-recept
Bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit, ha az orvos azt előzőleg az úgynevezett e-térben felírta. – Jól működik ez e-recept rendszere – mondta lapunknak dr. Kárpátin

Tanácsot adtak, fertőtlenítőszert kevertek a gyógyszerészek

Még marad az e-recept

| P. Horváth László | Városi hírek

Az előjelek ellenére az elmúlt hetekben jól működött az elektronikus receptek kiváltási rendszere. Éppen ezért a veszélyhelyzet megszüntetése után (90 napig) is érvényben marad az új szabályozás.

– A forgalom és a gyógyszerészek leterheltsége szépen kezd visszaállni a koronavírus-járvány előtti időszakra – összegezte tapasztalatait dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz, az Arany Kígyó gyógyszertár vezetője. – A március és az április rendkívüli időszak volt a mi életünkben is. A beteg–orvos személyes találkozások száma a minimálisra csökkent. Így viszont mindazok, akik rosszul érezték magukat, hozzánk fordultak tanácsért, illetve gyógyszerért. Akkor, amikor a városban szinte mindenütt elfogyott a fertőtlenítőszer, a kollégáim a patikai alapanyagokból folyamatosan, saját kezűleg keverték ki ezeket a szereket. Úgy érzem, minden tisztelet kijár számukra is, hiszen egy rendkívüli időszakban álltak helyt, és talán nekik is részük van abban, hogy a soproni lakosság fegyelmezetten betartotta a kijárási korlátozást.

Az év elején vezették be azt az újítást, amely lehetővé tette felírási igazolás nélkül az elektronikus receptek kiváltását, amely a veszélyhelyzet alatt vált különösen fontossá, majdhogynem nélkülözhetetlenné. – Az előjelek nem voltak biztatóak, de utólag elmondható, hogy jól működött a rendszer – tette hozzá dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz.

Az emberi erőforrások miniszterének rendelete értelmében bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit, ha az orvos azt előzőleg az úgynevezett e-térben felírta. A patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik, ha valaki bemutatja a beteg TAJ-kártyáját, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A gyógyszertárak csupán az átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket. Ez a lehetőség a veszélyhelyzet megszüntetését követő kilencven napon keresztül megmarad. Ám ahhoz, hogy a jövőben is ilyen egyszerűen hozzájuthassunk a gyógyszerekhez, az ügyfélkapun regisztrálni kell. Akinek nincs ilyen elektronikus fiókja, személyesen is megteheti mindezt a kormányablakban. Bővebb információ a 1818-as telefonszámon kapható. Természetesen a hagyományos, papír alapú receptek is megmaradnak.

Kapcsolódó cikkek

A közösségért dolgozik

A közösségért dolgozik

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Harminckilenc éve megszakítás nélkül látja el négy lépcsőház közös képviselői feladatát Kéry Ferenc. Talán ő az egyetlen a városban, aki ilyen hosszú ideje van ebben a „szakmában”, fontos neki, hogy segíthessen az embertársain.

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.