Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Mártírokra emlékeztek

| Munkatársunktól | Városi hírek

A Mátyás király utca 5. szám alatti ház, az egykori Erdélyi Diákotthon kapualja alatti emléktáblán négy név áll:

A Mátyás király utca 5. szám alatti ház, az egykori Erdélyi Diákotthon kapualja alatti emléktáblán négy név áll: Csaszlava Jenőné (30 éves, egyetemi könyvtáros), Ferenczi János (23 éves, szigorló erdőmérnök), Ferenczi Sándor (44 éves, természetrajz tanár) és Neumann János (21 éves, kohómérnök-hallgató). A négy név mögött pedig egy 72 évvel ezelőtti tragikus történet húzódik meg. Itt laktak mindnyájan, majd több civil sopronival egyetemben a reményeik szerint nagyobb biztonságot nyújtó Brennbergbányára menekültek, ahol egy hamis feljelentést követően szinte csak néhány órával a háború soproni befejezése előtt német SS katonák végeztek velük. 


Felvételünkön Péter István, az Erdélyi Kör alapító tagja és dr. Mátyás Csaba akadémikus, professzor koszorúz.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.