Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Már most készüljünk fel a parlagfűszezonra!

| Madarász Réka | Városi hírek

A földtulajdonosoknak a lehető legkorábban – még a virágzás előtt – meg kell kezdeniük a parlagfű elleni védekezést, ha el akarják kerülni a növényvédelmi bírságot. Ez akár 5 millió forint is lehet.

A parlagfű elleni védekezés számos lehetősége ismert (vegyszeres, mechanikai és agrotechnikai). A tavaszi időszakban kiemelkedően fontos, hogy a napraforgó-, kukorica- és szójakultúrák gyomirtását kellő gondossággal és megfelelő hatékonyságú szerekkel végezzék el a gazdálkodók. Nyáron az aratást követő időszakban továbbra is fokozott figyelmet kell fordítaniuk a repce- és gabonatarlók folyamatos kezelésére.

A lakossági védekezés legegyszerűbb módja, ha gyökérzettel együtt eltávolítják a növényt a talajból. Ha mindenki csak egy-egy parlagfüvet kitép még virágzás előtt, akkor már sokat tett az allergia és a parlagfűszennyezés megszüntetése érdekében.

– Győr–Moson–Sopron megyében erősen fertőzött Tét, Győr és Mosonmagyaróvár környéke (Újrónafő, Jánossomorja), Sopron vonzáskörzetében pedig Harka, Fertőrákos, Zsira és Agyagosszergény határában tapasztaltunk nagyobb mértékű fertőzést elsősorban az építési területeken – tudtuk meg Szemerits Attilától, a Győr–Moson–Sopron Megyei Kormányhivatal osztályvezetőjétől. – Nagy veszélyt jelenthetnek a rosszul gyomirtózott napraforgótáblák, vadföldek, a zöldítési programban szereplő nem kaszált vagy nem szakszerűen kezelt területek is, továbbá a tarlóápolási munkák elmaradása esetén a gabona- és repcetarlók.

A hatóság a tervek szerint idén is folytatja a légi felderítést, mivel ezzel a módszerrel akár két–három nap alatt az egész megye feltérképezhető. A nehezen bejárható, kisebb területeken pedig drónt is alkalmaznak. Ha valaki szennyezett területet lát, akkor azt továbbra is bejelentheti on­line a pbr.nebih.gov.hu weboldalon, a Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül.

– Abban az esetben, ha valaki nem tesz eleget a védekezési kötelezettségének, közérdekű védekezés rendelhető el. A növényvédelmi bírság 15 ezertől 5 millió forintig terjed, belterületen szigorúbbak a bírságkategóriák – zárta Szemerits Attila.

Kapcsolódó cikkek