Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Már dolgoznak a gazdák a szőlőben

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Kedvez az idei enyhe tél a szőlészeti munkálatoknak, a kö­zel­múlt tavaszias időjárása miatt azonban a szőlő fagyérzékennyé vált.

Javában tart a szőlő metszése a Soproni borvidéken, a tervek szerint körülbelül egy hónapon belül be is fejeződik a munka. – Összesen mintegy 80 hektár metszeni való ültetvényünk van, ennek körülbelül a kétharmadával készültünk el eddig – mondta el a Soproni Témának Csercsics György, a Sop-Vin Kft. szőlőüzem-vezetője. – A kinti munkának kedvez az enyhe tél, a szőlő növénynek már kevésbé. Az elmúlt időszakban 17 –17,5 Celsius-fokot is lehetett mérni, ami miatt a szőlő mély nyugalmi állapotát elhagyta, így fagyérzékennyé vált. Februárban nem ritka a mínusz 5, mínusz 10 Celsius-fokos időjárás, ami – ha huzamosabb ideig tart – kárt tehet az ültetvényben.


A metszés befejeztével a dűlőkben megkezdődik a támberendezések pótlása, cseréje, majd a kötözés és a szokásos tavaszi munka. A pincékben ezzel párhuzamosan a borkezelés, fejtés zajlik, készítik az újbort.


– A tavalyi évben a nyár végi szárazság miatt nem mindenhol értek be a vesszők megfelelő hosszúságban, ez hátrányosan érintheti az idei termést is – tette hozzá Csercsics György. – Bízunk abban, hogy idén valamivel több csapadék hullik, így jobb lehet az évjárat.

Kapcsolódó cikkek

Készüljünk az ünnepre!

Készüljünk az ünnepre!

2020. 11. 25. | Munkatársunktól

November 29-én lesz advent első vasárnapja, ekkor gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún. Felvételünkön Zügn Judit virágkötő munka közben.

 

Közmeghallgatás

2020. 11. 25. | Munkatársunktól

A járványhelyzet ellenére sem marad el a közmeghallgatás, azonban a személyes részvétel helyett ezúttal kizárólag elektronikus úton és levélben lehet élni a kérdésfeltevésekkel és javaslatokkal 2020. december 5-éig.