Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
M85: látványos útépítés
Felvételünkön Nagycenk térségében haladt át egy vonat az épülő híd alatt. Fotó: Griechisch Tamás

Év végén elkezdődött a régészeti feltárás az V. szakaszon

M85: látványos útépítés

| P. Horváth László | Városi hírek

Jó ütemben haladnak a műtárgyépítések az M85-ös gyorsforgalmi útnál, ezzel párhuzamosan zajlanak a földmunkák, az aszfaltozás, valamint a végleges pályaszerkezet kialakítása is.

Az év végi rövid szünet után a közelmúltban ismét magas fordulatra kapcsoltak az M85-ös gyorsforgalmi út kivitelezői. Sopron térségében már jól látszik, hogyan éri el az út a várost, szeli át a 84-es főutat, a Sopron–Győr közötti vasútvonalat, a balfi utat, miként kanyarog majd a sztráda a Szárhalmi-erdőnél. Lapunk az építtető Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél megtudta: az autóút Nagylózstól Sopron-kelet csomópontig tartó III. építési részén a végéhez közelednek a nagy tömegű föld mozgatásával járó munkálatok. Itt már az aszfaltozás is jó ütemben halad. Egyes helyeken elkezdődött a közbenső elválasztó sávban a szalagkorlát építése is. A műtárgyépítések is folyamatban vannak, azok az előzetes terveknek megfelelően zajlanak. A készültségi fok sokrétű és hidanként eltérő. Van, ahol a szerkezetépítés – hídfő, közbenső támaszok építése – zajlik, van, ahol már megtörtént a hídgerendák beemelése is.

Az autóút Sopron-kelet csomóponttól a Tómalom (Fertőrákos) csomópontig tartó IV. építési szakaszán is a földmunkákat végzi a kivitelező. A Sopron-kelet (szennyvíztisztító telep) és a Balf csomópontok környezetében nagy erőkkel egyenesítik ki a talajt, a további szakaszokon pedig elkezdődött a töltésalapozás és -építés. A nyomvonalat keresztező közműveket ezen a szakaszon már áthelyezték. A Csornától a soproni pozsonyi útig tartó szakaszok átadási határideje 2020. év vége.

Az V. ütem – Tómalom (Fertőrákos) csomópont – Sopron országhatár – mintegy négy kilométeres szakaszának átadási határideje továbbra is 2024 júniusa. Ugyanez a befejezési dátum érvényes a 8647 jelű, Sopron északnyugati elkerülő útra is.

Jelenleg a területszerzés és a régészeti feltárás van folyamatban. Emellett dolgoznak a lőszermentesítésen, a geodéziai alapponthálózat kiépítésén is. Várhatóan február végén, március elején veszi kezdetét a felső talajréteg elszállítása.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek