Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
M85: gépek a földeken
Nagycenknél épül a keverőtelephez vezető szervizút

M85: gépek a földeken

| P. Horváth László | Városi hírek

Nagycenknél zajlik az M85-ös gyorsforgalmi út építésének előkészítése. A keverőtelep már elkészült, a kamionok pedig folyamatosan hordják a sódert, mind több munkagép bukkan fel a földeken.

Mint arról lapunkban beszámoltunk, a Nemzeti Infrastruktúra  Fejlesztő Zrt. tavaly decemberben írta alá a nyertes konzorciumokkal az M85-ös gyorsforgalmi út megépítésére a kiviteli szerződést. A Nagylózs és Sopron-kelet, illetve Sopron-kelet – Tómalom (Fertőrákos) csomópont közötti szakaszokat a DS Konzorcium építheti meg. Egyes munkagépek  már megjelentek a területen. Nagycenknél még az elmúlt év végén felállították a keverőtelepet, ahonnan majd a szükséges anyagokat – beton, aszfalt – szállítják ki  az épülő úttestre. A 84-es főút és az „üzem” közti szervizutat javában építik, sorra érkeznek a sóderrel megrakott teherautók.

Miközben a munkaterületen már zajlanak az előkészületek, a mérnökök folyamatosan készítik el a kiviteli terveket. Ezek alapján építik meg ugyanis az M85-ös gyorsforgalmi út hiányzó, Csorna és Sopron közötti szakaszát. Az érintett részt négy egységre osztották fel, s a tényleges kivitelezési munkálatok várhatóan egyszerre, egy időben kezdődnek el.

A tervek szerint Nagylózs és Sopron-kelet csomópont között 15,4, míg Sopron-kelet – Tómalom (Fertőrákos) között pedig 6,4 kilométer hosszú lesz a gyorsforgalmi út. A biztonságos közlekedést segíti elő az, hogy teljes hosszban vadvédő kerítést is kialakítanak. Sopronnál pedig hatszáz méteren kerékpárutat is megépítenek majd.

Kapcsolódó cikkek