Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lona hivatása a szenvedélye
Gedéné Hadarits Ilona Szíjártó Botonddal – Lona nővért sokszor látni beteg picurokkal a kezében

Lona hivatása a szenvedélye

| Köves Andrea | Városi hírek

Míg mások december 24-én lázasan készülődnek a szentestére, Gedéné Hadarits Ilona osztályvezető főnővér idén is kora reggel munkába indul, hogy az orvosi ügyeleten teljesítse szolgálatát. Egy azon egészségügyi dolgozók közül, akiknek mindez természetes.

Aki hallotta már Lonát – mindenki így nevezi a gyermekosztály vezető főnővérét – kacagni, az jól tudja: a belőle áradó végtelen derű és életkedv ragadós. Közelében még a beteg gyerekek is erőre kapnak. Nem véletlenül van tele a kezelő olyan gyermekrajzokkal és üzenetekkel, amelyeket a már meggyógyult kicsik készítettek neki. Akárhányszor megfordultam a gyermekosztályon, mindig egy-egy beteg picurt cipelt, ringatott, vigasztalt, vagy épp leült a nagyobbacskák mellé mesélni, mondókázni. Teszi mindezt úgy, hogy közben a lehető legmagasabb szinten, teljes odaadással végzi a nővérek sokrétű feladatát. A gyermekosztály mellett hétvégente az orvosi ügyeleten lát el asszisztensi feladatokat, amit szintén nagyon szeret.  

– Már fiatal koromban elhivatottságot éreztem az egészségügyben végzett munka iránt – kezdte Lona nővér. – A Soproni Gyógyközpontban vagyok a helyemen. Nincs szebb, nemesebb hivatás számomra, mint az embereken, gyermekeken való segítés és annak a sok-sok különböző helyzetnek a kezelése, ami adódik a mindennapok során. Élvezem a munkám: nemcsak az öröm számomra, ha valakinek segíteni tudok, hanem az is, ha meg tudom nyugtatni a betegek hozzátartozóit. Hiszek abban, hogy egy-egy mosoly gyógyító erővel bír. Számomra nagyon fontos, hogy remek közösségben dolgozhatok, odaadó kollégákkal körülvéve.

Lona az elmúlt évtizedek alatt még nem élt meg olyan karácsonyt, amikor az ünnep valamelyik napján ne dolgozott volna. Mint meséli: ebben az időszakban különösen szépnek látja a feladatát. Kollégáival együtt próbálnak ünnepi „fényt” varázsolni a gyermekosztályon: készülnek karácsonyi dekorációval, két fenyőfát is állítanak, amelyek alá játékok is kerülnek a betegek gyerekeknek, akik így a kórházban is bontogathatják a csomagokat. Örömmel tapasztalja, hogy több szervezet is a jó ügy mellé áll. Idén a járványügyi helyzetet figyelembe véve történt ezeknek a felajánlásoknak az átvétele.

– Egy szerencsém van: a férjem elfogadja, hogy a munkám egyben a szenvedélyem is, így sokat segít az otthoni ünnepi készülődésben – avatott be a részletekbe Lona. – Ami az ápolói hivatás mellett feltölt, az a két csodálatos kisfiú unokámmal való foglalatosság. A velük való találkozás jelenti majd számomra az ünnep fénypontját.

Erzsébet-díj a nővérnek

Gedéné Hadarits Ilona kimagasló szakmai munkáját 2020-ban a Soproni Gyógyközpont Erzsébet-díjjal ismerte el. A rangos kitüntetést december 18-án vette át. Az osztályvezető főnővér a gimnázium befejezését követően, 1984-ben segédápolóként kezdett a soproni kórház gyermekosztályán. 1985-ben általános ápoló és általános asszisztens képesítést szerzett. Gyermekápolói oklevelét 1986-ban vette át, innentől ebben a munkakörben segítette az osztály munkáját. 2004-ben lett a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály osztályvezető ápolóhelyettese. 2006 óta osztályvezető főnővérként irányítja az osztály munkáját.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.