Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Lépéshátrány

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„Itthon a vendég inkább csak nyűg, akinek különböző kívánságai vannak, amelyeket teljesíteni kell(ene).”

Tudom, messze még a nyaralási időszak, de a tavasz ígérete már sokakat a nyári pihentető hetek megtervezésére sarkallja. Történik ez annak ellenére, hogy mások még azon töprengenek, lesz-e idejük (pénzük) kiugrani néhány napra valamelyik osztrák síterepre. Nekünk, magyaroknak a legkedveltebb nyári célpontunk a Balaton. Magam is úgy vagyok vele, vetődjek is el bárhová, ha nem voltam legalább egy-két napot a magyar tengernél, akkor úgy érzem, nem volt teljes a nyaram. Szóval, ha nyár, akkor Balaton, pedig még számos vízparti hely van az országban, ahová érdemes ellátogatni. Ilyen (lesz) reményeim szerint a Fertő is, ha befejeződnek a fejlesztések. A magyar nyaralni vágyók szerencsés helyzetben vannak, mert a hazai vizeken kívül viszonylag gyorsan elérhető az Adria, amely évről évre egyre több (nem csupán magyar) embert vonz. A közelmúltban a kezembe került a Horvát Idegenforgalmi Közösség tájékoztatása, miszerint az elmúlt évben 644 ezer honfitársunk 3 millió 276 ezer vendégéjszakát töltött Horvátországban. A legtöbben a Kvarner-öbölben és az Isztrián voltak. Elképesztő szám, de magam is tapasztaltam, hogy például Vrsarban (ez a gyönyörű kis település Rovinj és Porec között fekszik) a nyári hónapokban megsokasodtak a magyarok. Néhány éve még fehér hollónak számítottak, az elmúlt nyáron pedig már jól fizető vendégként beszélt róluk az egyik ottani vendéglős barátom. Pedig az árak, ha mérsékelten is, de azért felfelé mozognak, de ezt ellensúlyozza a káprázatos tengerpart, a közeli egyedülálló kirándulási lehetőségek földön, vízen és levegőben (Vrsarban repülőtér is van kisgépek fogadására). Nem véletlenül nevezik az Isztriát a horvát Toszkánának. Aki Vrsarba látogat, a város kikötőjében találkozhat részben magyar hajóstársasággal, van a faluban olyan panzió, amelynek (rész)tulajdonosa korábban itthon élt és dolgozott, akad a Délvidékről ide került halász, szóval nem csoda a magyar szó a helyiek között sem.

Mi tagadás, a horvát tengerpart vonzó, de érdemes lenne néhány dolgot elsajátítani annak érdekében, hogy minél többen itthon nyaraljanak például kempingben. Az elmúlt ősszel végigjártam jó néhány balatoni kempinget, s az eredmény lehangoló volt. Pedig a kempingezés mint életforma, napjainkban reneszánszát éli, igaz, a jobb kempingek ma már képesek luxusszolgáltatásokat is biztosítani, arról nem is beszélve, hogy nagyon figyelnek a tisztaságra. Tapasztalataim szerint Horvátországban a legegyszerűbb kempingek is maguk mögött hagyják azokat, amelyeket én megnéztem. Itthon a vendég inkább csak nyűg, akinek különböző kívánságai vannak, amelyeket teljesíteni kell(ene). Ezt csak úgy barátilag említették az egyik recepción. Máshol a vizesblokk volt gyalázatos állapotban, pedig már a szezon vége felé jártunk. Vízcsatlakozási lehetőség csak kevés helyen volt, ott is csak a jobb parcellákon. Nincs vagy alig akad sportolási, vagy csónakkikötési lehetőség. Az meg már mindennek a teteje, ha egy Balaton-parti kemping nem a víz mellett fekszik, át kell menni a közúton és/ vagy vasúton, s fizetni kell a strandbelépőért.

Szóval, akad még bőven tennivaló ezen a területen, de jó lenne minél gyorsabban lépni, hogy egyre több magyar és külföldi – akik ezt a nyaralási formát kedvelik – döntsön úgy, érdemes Magyarországot, magyar kempinget választani.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”