Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lendület az életkezdéshez
Kovács Krisztián (balra) decemberben lesz 25 éves, idén jár neki az szja-mentesség. Nagy István az egyetem mellett hétvégente dolgozik, így is örül a kedvezménynek. Fotók: Filep István

Ötödével emelkedik mintegy 280 ezer dolgozó fiatal nettó bére

Lendület az életkezdéshez

| Etzl Edgár | Városi hírek

Az idősek mellett a fiatal generáció boldogulását is támogatja a kormány. A 25 év alatti munkavállalókat januártól adókedvezmény segíti a függetlenedésben.

A gazdaság-újraindítási akcióterv lépéseként január 1-jén lépett hatályba a 25 év alattiak személyijövedelemadó-kedvezménye. Ez azt jelenti, hogy a korcsoport dolgozó tagjainak csupán a 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot vonják le a béréből. Az adókedvezmény a tárgyévet megelőző július hónapban regisztrált bruttó átlagkereset (433.700 forint) szintjéig érvényesíthető. Az e feletti részből viszont meg kell fizetni a személyi jövedelemadót.

Az adóalap-kedvezmény azokra a diákokra is vonatkozik, akik iskolaszövetkezet tagjaként vállalnak munkát. Ők különösen jól járnak, hiszen mentesülnek a társadalombiztosítási járulék fizetése alól is, így nettó bérük gyakorlatilag megegyezik a bruttóval. – Egyetem mellett hétvégente tudok csak dolgozni. Így is érezhető lesz a különbség, ugyanannyi munkaóra mellett plusz egy hétvégi bért kifizetnek – magyarázta Nagy István, a Soproni Egyetem hallgatója, gyorséttermi dolgozó.

A kedvezményt automatikusan érvényesítik, a fiatalok utoljára abban a hónapban vehetik igénybe, amikor betöltik a 25. életévüket. – Decemberben leszek 25 éves, így 12 hónapon keresztül még megkapom a mentességet – mondta a helyi televíziónál dolgozó Kovács Krisztián. Hozzátette, ez idő alatt két és fél havi fizetésnek megfelelő összeget kap pluszban kézhez.

Az intézkedés hatására a 25 év alattiak jövedelme átlagosan 22 százalékkal emelkedik, ez nemcsak a fiatalok önállósodását segíti, de vonzóbbá teheti az alacsonyabb bérezésű munkahelyeket is. A különböző adókedvezményeket összevonni ugyan nem lehet, de egymás után érvényesíthetőek, például a fiatal házasok azután vehetik igénybe az első házasok kedvezményét, miután egyikük betöltötte a 25. életévét. 

Miből érvényesíthető a kedvezmény? Nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alattiaknak a következő jövedelmeik után: munkabér, táppénz, egyéni vállalkozó vállalkozói kivétje vagy átalányban megállapított jövedelme, őstermelői jövedelem, kifizetővel kötött megbízási, felhasználási szerződésből származó jövedelem. A kedvezmény az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem után nem jár.

Kapcsolódó cikkek