Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lenck-villa: időtlen minőség
A mintegy két milliárd forintból felújított Lenck-villa megnyitotta kapuit: a Mestermű. Polgári életvilág és kézművesség a 19. század végi Sopronban című új tárlatnak ad otthont, valamint lát

A megszépült épület Sopron új látványossága és közösségi tere lesz

Lenck-villa: időtlen minőség

| Huszár Judit | Városi hírek

Visszanyerte régi pompáját az ikonikus épület, múlt csütörtökön átadták a Lenck-villát. – 2010-ben új korszak kezdődött, a rombolást felváltotta az építés – hangsúlyozta a megnyitón dr. Farkas Ciprián polgármester. A rendezvényen a város vezetői mellett részt vett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is.

Visszanyerte régi pompáját az ikonikus épület, múlt csütörtökön átadták a Lenck-villát. – 2010-ben új korszak kezdődött, a rombolást felváltotta az építés – hangsúlyozta a megnyitón dr. Farkas Ciprián polgármester. A rendezvényen a város vezetői mellett részt vett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is.

Mi, soproniak hónapról hónapra, hétről hétre a csodájára jártunk és figyeltük, hogyan nyeri vissza régi pompáját a Lenck-villa. A felújításról lapunkban is többször írtunk, legutóbb akkor, amikor a sajtónak bemutatták a fejlesztést (Régi–új csillogás, Soproni Téma, 2020. június 17.). Csütörtökön pedig elérkezett az ünnepélyes átadó pillanata, azóta a soproniak már birtokba vették a villa kertjét, sokan megnézték a bent kialakított interaktív néprajzi, kézműipari kiállítást.   

>– Egy ikonikus soproni épület nyerte vissza régi pompáját – kezdte beszédét dr. Farkas Ciprián polgármester. – 2010-ben egy új korszak kapujába léptünk. A rombolást az országépítés váltotta fel. Ezt látjuk az élet minden területén. 

A városvezető hangsúlyozta: a megújulás jelei városszerte tapasztalhatók, még soha nem valósult meg egyszerre annyi fejlesztés Sopronban, mint napjainkban. A Modern Városok Program részeként nemcsak a Lenck-villa készült el, de a közelmúltban átadták a felújított és újraszentelt Szent Mihály-templomot, épül a belvárosi múzeumnegyed, az Árpád utcai parkolóház és a Lövér uszoda. Elkezdődnek a munkálatok a Fertő-parton, év végére pedig elkészül az M85-ös gyorsforgalmi út. 

– A Lenck-villa Sopron új látványossága és közösségi tere lesz – emelte ki Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – A Modern Városok Program jó ütemben és megállíthatatlanul halad a városban. A Lenck-villa felújításával Sopron legnépszerűbb tere, a Deák tér is bővült, hiszen a villához tartozó mesés park napközben a város polgárait is szolgálja majd. 

A képviselő felidézte a Lenck-villa történetét, majd a felújítás lépéseit. – Több kísérlet is volt a felújítására, amely végül teljes körűen 2018-ban, a Modern Városok Program keretében indult el – húzta alá a képviselő. – Köszönet a kormánynak, ugyanis több mint kétmilliárd forinttal támogatta a fejlesztést. 

– Sopron mindig fontos szerepet játszott a nemzet életében – mondta a megnyitón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. – Nem romokat akarunk őrizni, hanem szép környezetben szeretnénk élni, amely egyszerre tiszteli a hagyományt, és alkalmazkodik a kor elvárásaihoz. A múzeum feladata, hogy a látogató előtt felragyogjon a múlt, és beszéljen mindarról, ami fontos volt az életben. Aki Sopronban él, vagy egyszer járt már a városban, az az időtlen minőséget élvezheti, vagy viheti haza magával. 

A rendezvényen részt vett dr. Molnár Ágnes országgyűlési képviselő, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, Firtl Mátyás korábbi országgyűlési képviselő, dr. Fodor Tamás korábbi polgármester, több önkormányzati képviselő, intézményvezető is. A Lenck-villát jelképesen a nemzeti színű szalag átvágásával adták át a közönségnek, majd ökomenikus szertartás keretében Horváth Imre városplébános, dr. Vladár Gábor református lelkipásztor és Pelikán András evangélius lelkész megáldotta a megszépült épületetA rendezvényen dr. Józan Tibor, a Városszépítő Egyesület elnöke bejelentette, hogy a villa nyerte el 2020-ban a Winkler Oszkár-díjat (erről lapunkban is beszámoltunk: Winkler Oszkár-díj, Soproni Téma, 2020. szeptember 30.). Az ünnepélyes átadó után az érdeklődőket dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója, valamint munkatársai vezették végig az épületben kialakított kiállításon.  

Az új, interaktív kiállításról 

A „Mestermű. Polgári életvilág és kézművesség a 19. század végi Sopronban” című új tárlatnak ad otthont a Lenck-villa. A kiállítás műfaja néprajzi, de merőben eltér a megszokottól. Arról mesél, hogy hol és hogyan találkozik össze a kézműves és a városi nagypolgár életvilága. Az elbűvölően szép nagypolgári villaépületben a múzeum néprajzi gyűjteményének tárgyai, a kézműves műhelyek világa elevenedik meg, régi mesterségek kelnek életre. A villába október 9-től várják a látogatókat, keddtől vasárnapig 10–18 óráig van nyitva, hétfő szünnap. További részletek a sopronimuzeum.hu-n, illetve a Lenck-villa facebook-oldalán találhatók.

A Lenck-villa története  

Az 1740 négyzetméteres, 1890-ben neoklasszicista-eklektikus stílusban épült villa a város villaépítészetének egyedülálló darabja. Hofer Ottó bécsi építész tervei alapján Lenck Emil soproni nagykereskedő építtette 1890 és 1892 között. Már 1913-tól helyet adott a soproni városi múzeumnak, azonban 1990-re annyira megromlott az állapota, hogy be kellett zárni a látogatók előtt. Az épület felújításáról 2018-ban született döntés, a Modern Városok Program keretében a Lenck-villa teljes körű felújításon és korszerűsítésen ment keresztül, beleértve a kertet is. Érdekesség, hogy az épület falai között élt egykor VIII. Frigyes dán király is.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek