Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lelki kapaszkodó időseknek
– Amint feloldják a korlátozást, rövid időn belül újraindítjuk a túrákat – nyilatkozta dr. Sütő Teréz Fotó: Soproni Téma-archívum

A járványhelyzet miatt szünetel az Alzheimer Café és a gyalogló klub

Lelki kapaszkodó időseknek

| P. Horváth László | Városi hírek

A koronavírus-járvány kényszerpihenőre küldte az Alzheimer Café programjait, az idősek a gyalogló klubon belül sem túrázhatnak az erdőben. Az viszont jó hír számukra, hogy a táncról otthon sem kell lemondaniuk: a mozgásformákat az interneten keresztül megkapják.

– Az Alzheimer Café tavaszi, nyári programjait kényszerből felfüggesztettük, a korábban felkért szakemberek előadásait is kénytelenek voltunk lemondani – közölte lapunkkal dr. Sütő Teréz, aki öt évvel ezelőtt dr. Fodor Zsuzsannával indította útjára a rendezvénysorozatot. – A terveink szerint szeptember 15-én, a szív világnapjához igazodva tartjuk meg a szünet utáni első foglalkozásunkat. Október 16-án, az ötödik születésnapunkon dr. Hoffer Krisztina osztályvezető főorvos tart előadást arról, hogy a betegségek megelőzésében milyen fontos szerepük van a különböző képalkotó eljárásoknak. Novemberben pedig dr. Rosta Gábor urológus főorvos a férfibajokról ad majd ismertetőt. Azt tapasztaljuk, egyre népszerűbbek az összejöveteleink, nem ritka, hogy akár kétszáz látogatót is fogadhatunk a Pannónia Hotelban. Az egyes előadások után bárki szabadon kérdezhet, de lehetőség van a személyes tanácsadásra is.

Dr. Sütő Teréz hozzátette: a járvány megjelenésig folyamatosan működött a gyalogló klub. – Amint feloldják a korlátozást, rövid időn belül újraindítjuk a túrákat – folytatta. – Nagy szükségük van az időseknek, hogy szervezett formában, szakember vezetésével az erdőben túrázzanak. Nemcsak az egészség megőrzése a fontos, hanem enyhíti az ilyenkor megjelenő magányt is: közösen űzzük el a depressziót. Mostanság sajnos sokan vannak a négy fal közé bezárva, ilyenkor lelki kapaszkodót jelent számukra egy-egy telefonhívás. Mi is így tartjuk egymás között a kapcsolatot; az ember napközben úgy-ahogy elfoglalja magát: takarít, főz, használja az internetet, de az élő, emberi szót semmi sem pótolja.

– Idén februárban múlt egy éve, hogy elindítottuk az örömtánc „tanfolyamunkat” Bartók Ildikó vezetésével. Három csoportban, több mint hatvanan jártak össze rendszeresen – tette hozzá Sütő Teréz. – Ők is nagyon hiányolják már, hogy ismét közösségbe mehessenek. Számukra addig is nagy könnyebbséget jelent, hogy a szakoktató e-mailen rendszeresen elküldi azokat a gyakorlatokat, amelyeket otthon is elvégezhetnek.

Kapcsolódó cikkek