Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Lélekben mindig együtt

| Bertha Ágnes | Városi hírek

A kormány rendelkezései alapján május 4-étől jelentős könnyítéseket vezettek be: engedélyezték például a szentmisék, istentiszteletek megtartását. A történelmi egyházak különböző válaszokat adtak a lehetőségre.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa a múlt hét elején levélben kérte lelkészeit: továbbra is online istentiszteleteket tartsanak – hívta fel szerkesztőségünk figyelmét Tóth Károly evangélikus lelkész. „Az egészségügyi szakemberek szerint a veszély még korántsem múlt el, sőt a sok embert megmozgató nyilvános alkalmak révén csak növekedhet. Ezért arra kérjük híveinket, hogy változatlanul tekintsék érvényesnek március 14-i kérésünket arra vonatkozóan, hogy az evangélikus gyülekezetekben ne tartsanak templomi istentiszteleteket és egyéb, hétközi alkalmakat a gyülekezeti tagok fizikai jelenlétével” – áll a püspöki tanács levelében. A soproni evangélikus egyházközség honlapján és facebook-oldalain mindennap oszt meg magyar és német nyelvű lelki tartalmakat, online áhítatokat és istentiszteleteket. 

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa ajánlásában „arra kéri a gyülekezeteket, hogy mindaddig, amíg a közösségi kapcsolattartás biztonságát az illetékes hatóságok nem igazolják, (…) továbbra se tartsanak templomokban és gyülekezeti házakban gyülekezeti közösség részvételével istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat.”. Vladár Gábor református lelkész hozzátette, a soproni közösség elfogadja az ajánlást, a későbbiekben közösségi döntés születhet arról – a hívek online megkérdezésével párhuzamosan –, hogy látnak-e lehetőséget – és mikor – a templomi istentiszteletek megtartására. – Nemcsak a templomi alkalmak jelenthetnek egészségügyi kockázatot, hanem az ide való eljutás, a tömegközlekedés is – tette hozzá Vladár Gábor. – Amíg biztosan nem tudjuk, hogy az új, enyhítő intézkedéseknek milyen következményei lehetnek a járvány terjedésében, nem merünk kockázatot vállalni.

A Győri Egyházmegyében Veres András püspök május 4-i intézkedéseiben szigorú megkötésekkel, de engedélyezte a templomokban a nyilvános liturgiákat és szentmiséket. A 65 éven felülieket és a krónikus betegeket azonban kérte, ne menjenek templomba, számukra továbbra is érvényes a felmentés a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól. Az áldoztatás kézben történik, áldozás előtt a papok fertőtlenítik a kezüket. Elvégezhető a házasságkötés és a temetési szentmise, a temetési szertartást azonban a ravatalozó helyiség helyett kültéren végzik el. A személyes gyónások meghallgatása sem a gyóntatószékben, hanem a sekrestyében vagy esetleg használaton kívüli kápolnában kerül sor a szükséges távolság megtartásával. A padokat és kilincseket naponta többször is fertőtlenítik, a szenteltvíz használata nem engedélyezett.

Istentisztelet a tévében: Május 17-én, vasárnap 10 órakor a soproni evangélikus templomból közvetít istentiszteletet a Sopron TV – tájékoztatta lapunkat Tóth Károly lelkész. 

Kapcsolódó cikkek

A közösségért dolgozik

A közösségért dolgozik

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Harminckilenc éve megszakítás nélkül látja el négy lépcsőház közös képviselői feladatát Kéry Ferenc. Talán ő az egyetlen a városban, aki ilyen hosszú ideje van ebben a „szakmában”, fontos neki, hogy segíthessen az embertársain.

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.