Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Lehet választani!

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„ (…) Magyarország az elmúlt évi 52. helyről feljött a 48.-ra. Ez kétségkívül szép teljesítmény, tükrözi a hazai egészségügy erőfeszítéseit, s azokat a szociális és társadalmi–gazdasági változásokat, amelyek új fejlődési pályára állították az országot…”

Olvasom, hogy az egyik külföldi gazdasági lap az idén is megjelentette a világ 169 országának egészségi rangsorát. A szakemberek számos együttható (például a születéskor várható élettartam, egészségügyi, életmódbeli kockázatok – alkoholfogyasztás, dohányzás, túlsúly –, a leggyakoribb halálozási okok, védőoltások, környezeti hatások – levegő- és vízminőség) alapján, ezek kölcsönhatásában állították fel a rangsort. Az adatokat az WHO (az Egészségügyi Világszervezet), az ENSZ és Világbank szolgáltatta. Nos, a pontszámok alapján a spanyolok élnek a legtovább, őket az olaszok követik, majd Izland, Japán, Svájc, Svédország, Ausztrália, Szingapúr, Norvégia, Izrael került az első tízbe. Ezen a listán Ausztria a 13. Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy a rangsor évről évre változik. Ezt bizonyítja, hogy Magyarország az elmúlt évi 52. helyről feljött a 48.-ra. Ez kétségkívül szép teljesítmény, tükrözi a hazai egészségügy erőfeszítéseit, s azokat a szociális és társadalmi–gazdasági változásokat, amelyek új fejlődési pályára állították az országot, kiegyensúlyozottabb, jobb életet biztosítva az embereknek. Hátradőlni azonban nem lehet, sőt újabb jelentős lépéséket kell tenni az egészségügy fejlesztéséért, de mindenekelőtt a betegségek megelőzéséért, az egészséges, sportos életmódért. Ez persze csak az egyik, de kétségkívül talán az egyik legjelentősebb szegmense a „meddig élünk” kérdéskörnek, amelyre sokkal inkább a komplex megközelítés adhatja meg a választ. Ennek az egészségi állapotunkon kívül/ mellett éppúgy része anyagi biztonságunk, mint a lelki harmóniánk.

Azt nem tudom, hogy életünk minőségében és hosszában milyen szerepet játszik, ha játszik egyáltalán az úgynevezett (egyébként a közvetlenül mérhetetlen) „néplélektanunk” (ennek kifejezője például a „sírva vigad a magyar” és a bús, borongós Himnuszunk), de ha igen, akkor néhány helyet bizonyára hátravet bennünket az említett listán. A mostani és az előttünk álló évek talán megerősítenek bennünket egyenként és összességében is. Magabiztosabbá, optimistábbá, egyenrangúvá válhatunk, s a félig üres pohár szemléletet felválthatja a félig tele pohár látásmód. Rajtunk, elsősorban rajtunk múlik, hogy tovább araszolunk-e előre vagy visszafordulunk.

Tessék, lehet választani!

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.