Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Lehet…

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Horváth Ferenc jegyzete

Előrebocsátom, minden tisz­­­teletem és elismerésem Hosszú Katinkáé, akinek teljesítményét az egész világon versenyről versenyre méltatják. Ő is azok közé a magyar sportolók közé tartozik, akik miatt jó érzés magyarnak lenni. Olimpiai teljesítménye lélegzetelállító volt. 


Tekintélye itthon megkérdőjelezhetetlen. Képes volt megbuktatni a szövetség elnökét, minden bizonnyal a magyar úszósport jövője érdekében. Ő kapta meg – mint a jelenkor legeredményesebb magyar úszója – a vizes világbajnokságra épült uszodakomplexum jelképes kulcsait is. Igen, ki más, ha nem ő? S egy újabb hír, hogy Hosszú Katinka lesz a világbajnokság beharangozó plakátján is. 

„Nem, egyáltalán nem irigylem a kivételes teljesítményekért a kivételes díjazást. Olimpiai és világbajnokaink kapjanak extra, forintosítható elismerést is, hiszen a teljesítményen túl dicsőséget szereznek Magyarországnak, örömöt és büszkeséget az embereknek.”

Szerintem ez is rendben van, mégis némi rossz érzéssel olvastam a híradást. Első pillanatban magam sem értettem, hogy miért, de aztán gyorsan váltottam. Különböző hírforrások szerint ugyanis mintegy 25 millió forintot kap különböző, a világbajnoksághoz kötődő reklámszereplésekért (korábban 60 millióról szóltak hírek, de ezt cáfolták). … Nem, egyáltalán nem irigylem a kivételes teljesítményekért a kivételes díjazást. Olimpiai és világbajnokaink kapjanak extra, forintosítható elismerést is, hiszen a teljesítményen túl dicsőséget szereznek Magyarországnak, örömöt és büszkeséget az embereknek. 


Ezek a milliók mégis sebet ejtettek rajtam, még akkor is, ha tudom, hogy ma már mindent pénzben mérnek, s néhány sportoló irreális összegeket keres. Persze most nem a magyarokra gondolok, hanem néhány világhírű labdarúgóra, teniszezőre, golfjátékosra, és még sorolhatnám. Ez az összeg – ha valóban ennyiről van szó – nem sok, hozzájuk viszonyítva. Nekem sem tűnik annak, legfeljebb, ha belegondolok, hogy miért is kapja… Értem én, hogy eddigi teljesítménye alapozza meg a nyilvánvalóan kialkudott összeget, de nekem mégis rossz érzéseim vannak, ugyanis olyan ez, mintha Magyarországot árulná – pénzért. 


Én úgy gondolom, hogy ezért egy fillért sem szabadna elfogadnia, vagy ha igen, akkor csak valamilyen jótékony cél érdekében. Lehet, hogy ez is a szándéka, s akkor előre megkövetem. Lehet, hogy csak én gondolom így, mert hát valakik elfogadták, s nyilván ki is fizetik ezt a 25 milliót, s nekik nincsenek kétségeik. Lehet, hogy én tévedek. Lehet, így van ez rendjén. Így?

Kapcsolódó cikkek