Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Legendás professzor volt
Dr. Gunda Mihály professzor (balról a második) tanszéki munkatársai körében Fotó: családi archívum

A száz éve született Gunda Mihályra emlékezünk

Legendás professzor volt

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Száz évvel ezelőtt született Gunda Mihály professzor, aki az Erdészeti és Faipari Egyetem ábrázológeometria-tanszékének vezetője volt 1963–1983. között.

Gunda Mihály (1918–1989) az első világháború befejezése előtt néhány nappal a Gömör és Kishont vármegyei Rozsnyón született. Édesapja a sajóházai bányaüzem munkása volt, aki fiatalon, egy üzemi balesetben vesztette életét, édesanyja pedig a kilencedik, a legfiatalabb testvére születésekor halt meg, így a családfenntartásból már általános iskolás korában kivette a részét.

Az érettségit követően édesapja iránti tiszteletből, annak mintegy meg nem valósult álmait beteljesítendő jelentkezett a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem soproni Bánya-, Kohó- és Erdőmérnöki Karára, ahol 1946-ban szerzett bányamérnöki oklevelet. A 78 fős végzős évfolyamból később többen is jeles oktatói lettek az egyetemnek, így például Szendrey István, aki a kémia tanszéknek volt évtizedekig a professzora, valamint Tompa Károly és Zilahi József, akik szintén az egyetem kiváló, emblematikus oktatói voltak.

Dr. Gunda Mihály professzor
Gunda Mihály a diploma megszerzését követően a Stasney Albert professzor által vezetett ábrázológeometria-tanszéken helyezkedett el gyakornokként, majd 1948-ban kinevezték egyetemi adjunktusnak, néhány évvel később egyetemi docensnek, majd 1963-ban megbízták az Erdészeti és Faipari Egyetem ábrázológeometria-tanszékének vezetésével, melyet nyugdíjazásáig, 1983. december 31-ig irányított. Szerteágazó tudományos érdeklődésébe az erdészeti szállítástan és az erdőhasználattan éppúgy beletartozott, mint szűkebb szakterülete, az ábrázoló geometria és a géprajz. Hosszú évekig elnöke volt a MTESZ és a Gépipari Tudományos Egyesület soproni szervezetének. Megannyi szakmai kitüntetése mellett 1977-ben a Pro Urbe Sopron-díjat is átvehette.


Sok száz tanítványa emlékezik rá, köztük e sorok írója is, aki több alkalommal is vizsgázott nála, sőt nem egy esetben csak Gunda professzor jóindulatának köszönhetően tudott enyhén görbülő érdemjeggyel távozni tanszéki szobájából. Szigorú, de mindig emberséges és megértő volt azokkal szemben is, akik kevésbé voltak fogékonyak az axonometria, a képsík-transzformáció vagy éppen a centrális projekció rejtelmei iránt – „Majd megtanulod, fiam, ha szükséged lesz rá!”, mondta ilyenkor…

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.