Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Lavina

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„Az Európai Bizottság azzal, hogy immár jogosnak ismeri el Magyarország igényét a határvédelemre fordított összeg egy részének megtérítésére, hallgatólagosan és utólagosan igazat ad Magyarországnak.”

Nem tudom, kedves olvasóink, hogy önöket mennyire hozta lázba a hír, miszerint Brüsszel kifizeti a déli határ védelmére elköltött 900 millió eurós költség egyharmadát.

Ebből 54 millió eurót hamarosan átutalnak. Én felkaptam a fejemet, mert emlékszem, micsoda felhördülés volt itthon ellenzéki körökben és ezzel szinkronban Európa számos, migrációt támogató országában, s az Európai Bizottságban is, amikor az illegális migráció megállítására felhúztuk a határkerítést. Európa fekete báránya lettünk, súlyos, de igaztalan vádak repültek felénk szinte nap mint nap. Egyedül voltunk, de a kormány következetesen kitartott, határozottan érvelt, és egyre többen hallották meg szavát. Persze még szó sincs róla, hogy kialakult volna az európai egység ebben a különösen fontos kérdésben, de érezhetően megváltozott valami. Most nem sorolom fel, hogy melyik országban mi történt, de egyrészt lassan elismerik, hogy a mi határunk védelme Európa védelme is, másrészt pedig egyre többen vallják, hogy meg kell állítani az illegális migrációt, és ezért tenni is kell érdemben, nem csak a szavak szintjén.

Az Európai Bizottság azzal, hogy immár jogosnak ismeri el Magyarország igényét a határvédelemre fordított összeg egy részének megtérítésére, hallgatólagosan és utólagosan igazat ad Magyarországnak. Hallgatólagosan, mert a pénzt hivatalosan nem a kerítésépítés költségeire, hanem egyéb biztonsági kiadások fedezésére adják. Utólagosan, mert csak lassan változott a véleményük, és már egy év is eltelt azóta, hogy Magyarország benyújtotta a számlát. Szóval engem felvillanyozott ez a hír, no, nem elsősorban a pénz miatt, hanem mert ez egyértelmű jele, hogy Európa kimozdult kimozdíthatatlannak ítélt állapotából. Persze messze még az út vége.

Amikor önök e sorokat olvassák, talán már túl leszünk az Európai Parlament plenáris ülésén is, amelyen a Magyarország elítélését szorgalmazó Sargentini-jelentést tárgyalják, amely a pártatlan szakértők szerint is irracionális és hazug vádakat tartalmaz. Jövő év májusában Európa válaszút elé áll. Az EP-választásokon a szavazók vagy az illegális migrációt elutasító jelöltekre vagy a migránsbarát politikát szorgalmazókra szavaznak. A lavina már elindult, kérdés azonban, hogy képes lesz-e félreállítani az útjában álló migránsbarát, a nemzetállamok létét és jövőjét tagadókat.

Kapcsolódó cikkek

Az M85-ös története

Az M85-ös története

2020. 12. 23. | Munkatársunktól

Több évtizedes álom valósult meg az M85-ös Sopron és Csorna közötti szakaszának elkészültével, mert így már Győrig autóúton utazhatunk, elérve az országos hálózatot. A munkálatok folytatódnak a Sopron-kelet-csomóponttól az országhatárig.