Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Látogatóban az intenzív osztályon
Árki Jenőné az intenzív osztályon Fotó: Németh Péter

Látogatóban az intenzív osztályon

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Az intenzív osztályon a kórházi kezelést igénylő legsúlyosabb állapotú betegek gyógyítását, ápolását végzik. Azokról van szó, akiknek egy vagy több létfontosságú szervének működése elégtelen.

Intenzív megfigyelés, intenzív terápia, intenzív ápolás – ez történik a Soproni Gyógy­központ központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályán (KAITO). – Osztályunkon a kritikus állapothoz vezető ok gyógyszeres vagy műtéti kezelése mellett a gyógyulás időtartama alatt szervtámogató kezeléseket végzünk, melyek közül a leggyakoribb a gépi lélegeztetés – mondta el a Soproni Témának Árki Jenőné, a KAITO vezető ápolója. – Úgynevezett „zsilipen” keresztül jöhetnek be a látogatók, védőköpenyben és -cipőben, illetve ha a hozzátartozóban fertőzést mutattak ki, ezeken kívül sapka, maszk és védőkesztyű viselését is javasoljuk. 14 alatti gyermek nem léphet be az osztályra, de 16 év alatt sem javasolt a látogatás. Az itt ellátott betegek jellemzően rossz általános állapotúak, sok esetben a felnőtt látogatókat is megviseli a hozzátartozóra rögzített rengeteg műszer és a különböző kivezető csövek látványa. 

A KAITO-n végzett intenzív munka miatt szigorú rend van érvényben, délelőtt és délután 1–1 óra a látogatási idő, de ekkor is csak egy-egy hozzátartozó jöhet. Ha többen érkeznének egyszerre, természetesen válthatják egymást. – 8 ágyas az osztály, ebből 4 közös kórteremben, 4 pedig elkülönítőben található. Az elkülönítés oka például egy fertőzés lehet, de van akit – például frissen szült kismamát, akinél komplikáció lépett fel – a saját védelme érdekében helyezünk ide – tette hozzá Árki Jenőné. – A kórház bármely osztályáról kerülhet át ide beteg, ha az állapota indokolja, tehát az alapvető életfunkcióiban probléma lép fel. Amikor az állapota stabilizálódik, visszakerül az alapbetegségének megfelelő osztályra.

A KAITO-n minden ágyhoz tartozik külön lélegeztető gép, monitor, speciális gyógyászati eszközök, dializáló kezelést is tudnak helyben végezni. A betegek itt töltött ideje változó, 60 napos ápolásra is volt példa, de jellemzően 5–6 nap alatt sikerül az állapotukat stabilizálni. – A terápiában egy apró változtatás, például egy injekciós pumpa vagy egy infúzió akár néhány milliliteres átállítása hatással van a beteg állapotára – zárta Árki Jenőné. – A munkatársak szeme néha előbb észlel egy-egy problémát, mint a monitor, ezért fontos a folyamatos megfigyelés. Osztályunkon teammunka zajlik, melynek fontos tényezője a munkatársak közötti folyamatos kommunikáció a betegek érdekében.

Kapcsolódó cikkek