Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lakótelepek a ’70-es évekből
Az Ibolya úti lakótelepen összesen hat 11 szintes magasház áll, ezeket a ’70-es években építették.

Emlékek útján – A József Attila-lakótelep helyén a Károly laktanya állt

Lakótelepek a ’70-es évekből

| Munkatársunktól | Városi hírek

Sopron változatos és gazdag történelme sokakat érdekel – sorozatunkban a különböző városrészek kialakulásáról, elnevezéséről, érdekes históriáiról írunk. Ezúttal a József Attila-, valamint az Ibolya úti lakótelep titkai tárulnak fel.

A József Attila-lakótelep építésének munkái 1973-ban kezdődtek. A tervek szerint a lakóépületek mellett bölcsődét, óvodát, ABC-t, orvosi rendelőt, iskolát is építettek volna. Utóbbi végül nem valósult meg, mivel ehhez a postás sportpályát is meg kellett volna szüntetni. Ez ekkor még nem történt meg, viszont ma már hiába keressük a focipályát, mivel itt állnak az Alsólövér-lakópark épületei. A József Attila-lakótelep helyén az egykori Károly laktanya állt. Az első világháborút követően, 1919-ben ide települt át Selmecbányáról a Bányászati és Erdészeti Főiskola. Három évvel később a főiskola megkapta a Magyar Királyi Állami Főreáliskola Bajcsy-Zsilinszky utcai épületeit, a főreál pedig a laktanya épületeit, röviden, helycsere történt. A második világháborúban az immár gyalogsági hadapródiskolának átkeresztelt intézmény épületei súlyos károkat szenvedtek. Egyetlen tömbje élte túl a háborút, ezt pedig a lakótelep építésekor bontották le. A lakótelepen több mint 500 lakást építettek. A látnivalók között meg kell említeni Attila hun király szobrát, amelyet 1935-ben a reáliskolában avattak fel, a lakótelep építésekor el-, 1990-ben pedig kiástak, majd ismét felállították. József Attila mellszobra pedig Kutas László munkája.

A Lövér körút és az Ibolya út között a korábbi gyümölcsöskerteket az 1960-as években kezdték felszámolni. A tömeges lakásépítés is ebben az időszakban kezdődött. 1965 és 1972 között 15 darab 16 lakásos tömbház épült, 1968–70 között létesítették a 220 lakásos Cseresznye sori lakótelepet. Az Ibolya út mentén 1976-tól emeltek lakóházakat. Itt 6 darab, egyenként 44 lakásos, 11 szintes magasház is elkészült.

Az írás elkészítésében közreműködött dr. Krisch András, a Soproni Evangélikus Gyűjtemények vezetője.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek