Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lackner Kristófra emlékeztek
– A jelenlegi városvezetés is Lackner Kristóf példáját kívánja követni – hangsúlyozta az ünnepség szónoka, dr. Farkas Ciprián Fotó: Griechisch Tamás

Lackner Kristófra emlékeztek

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Méltó módon emlékezett meg Sopron Lackner Kristófról (1571–1631).

Már hagyomány, hogy minden évben november közepén, az egykori polgármester születésnapján gyűlnek össze a Lackner-szobor előtt a tisztelői.  

– Ma mintha háttérbe szorulna az egyik legfőbb örök érték, a kötelesség. Kötelesség a család, a hivatás, a város és a haza iránt – fogalmazott a múlt pénteki megemlékezésen dr. ­Farkas Ciprián önkormányzati képviselő, tanácsnok. – Ebbe beleértendő a Biblia tanítása a talentumokról is. Aki többet kap, annak többel kell helyesen sáfárkodnia, és ezzel az emberséggel párosult sáfárkodással kell aztán majd elszámolnia Isten előtt. Lackner Kristóf nemcsak tudta ezt, hanem egész élete ennek a kötelességnek a jegyében is telt – mondta el a szónok, aki a továbbiakban kiemelte, hogy manapság ugyan az élet számos területén könnyebb a dolgunk, mint annak idején Lackner Kristófnak volt, de a felelősség semmivel sem kevesebb.

– Könnyebb a dolgunk, mert békeidőben élünk, egy szabad, független hazában, a szabadság és a hűség városában. Könnyebb, mert a jelenlegi magyar kormány soha nem látott mértékű összegekkel támogatja Sopron törekvéseit a Modern Városok Program keretében. A jelenlegi városvezetés is Lackner Kristóf példáját kívánja követni, éppen ezért minden nap és minden esetben Sopron iránti odaadását így vagy úgy, de kinyilvánítja – zárta dr. Farkas Ciprián.

Sopron város nevében dr. Fodor Tamás polgármester,

dr. Simon István alpolgármester és dr. Farkas Ciprián helyezte el a hála és az emlékezés koszorúját Lackner Kristóf szobránál. Ezt követően Barcza Attila, Sopron és környéke országgyűlési képviselője, Péli Nikoletta, Tóth Éva és Mágel Ágost képviselők, bizottsági elnökök, valamint a soproni iskolák diákjai tisztelegtek a jogtudósként és ötvösmesterként is kiváló, egykori polgármester emléke előtt.

Kapcsolódó cikkek