Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kultúra a nemzetért
A múlt pénteki rendezvényen a Soproni Széchenyi István Gimnázium tanulói adtak zenés, irodalmi műsort. Fotó: Filep István

Kölcsey Ferenc 1823-ban fejezte be a Himnusz kéziratát

Kultúra a nemzetért

| Munkatársunktól | Városi hírek

A hagyományoknak megfelelően Kölcsey Ferenc Deák téri szobránál emlékezett meg a város a magyar kultúra napjáról.

Január 22-én volt 200 éve, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban befejezte Csekén a Himnusz kéziratát. Ennek emlékére 1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját.

A múlt pénteki városi rendezvényen a Soproni Széchenyi István Gimnázium tanulói adtak színvonalas, zenés és irodalmi műsort: elhangzott Radnóti Miklós Nem tudhatom című verse, és negyven diák vett részt a Csík Zenekar Hazám, hazám című dalának előadásában.

A hagyományoknak megfelelően idén is a Sopron Kultúrájáért díjas kitüntetett mondta az ünnepi beszédet.

– 1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját, ehhez a Himnusz egy pontosan meghatározható dátumot ad irodalmi és nemzeti identitást kifejező értékén túl – hangsúlyozta Nemes András. A Soproni Múzeum főmuzeológusa a Himnusz megírásának idejéről, történelmi kontextusáról szólt a közönségnek, illetve arról is, hogy a magyar művészet a két világháború ellenére töretlenül fejlődött.

Nemes András, a Soproni Múzeum főmuzeológusa, Sopron Kultúrájáért díjas kitüntetett mondta az ünnepi beszédet.

Az ünnepség végén a szónok, valamint dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője közösen koszorúzta meg Kölcsey Ferenc szobrát. Elhelyezték az emlékezés virágait soproni kulturális intézmények képviselői is.

Az évfordulóra emlékeztek: A magyar kultúra napja alkalmából tartott előadást Zsuffa Tünde író, az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye sajtószóvivője a Liszt-központ Munkácsy termében. A rendezvény a Fidelissima Vegyeskar közreműködésével kezdődött, a közönség többféle feldolgozásban is hallhatta a 200 éves Himnuszt. A műsort a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Magyarországi Luther Szövetség soproni szervezetei, valamint a Soproni Kálvin Kör szervezte. A rendezvényen részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester is.

Kortárs művészet: – A kortárs művészet és a barokk környezet összhatása merész, mégis csodálatosan harmonizáló – hangzott el Sulyok Gabriella Munkácsy-díjas grafikusművész tárlatvezetésén az Esterházy Galériában. Az Örökség kortárs gyűjteményes kiállításon a grafikusművész a magyar kultúra napja alakalmából kalauzolta végig az érdeklődőket. A tárlatvezetésen részt vett Barcza Attila országgyűlési képviselő is. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek