Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Külföldi diákok az egyetemen
Dr. Alpár Tibor kutatási és külügyi rektorhelyettes és Faris Hasan bangladesi diák a Soproni Egyetemen – mindketten elmondták, hogy népszerű az itteni képzés Fotó: Griechisch Tamás

Külföldi diákok az egyetemen

| Köves Andrea | Városi hírek

Egyre több külföldi diák tanul a Soproni Egyetemen. A hallgatók ösztöndíjjal és önköltséges alapon is érkeznek az intézménybe.

– Nagyon fontos a Soproni Egyetem számára, hogy külföldi diákok érkezzenek hozzánk, erre külön stratégiát is kidolgoztunk – emelte ki dr. Alpár Tibor kutatási és külügyi rektorhelyettes. – A legtöbben a Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal érkeznek hozzánk, amelyet államközi szerződések alapján a magyar kormány támogat. A másik ösztöndíj-lehetőséget az Erasmus Program nyújtja, ennek keretében nem teljes képzésre, hanem egy-egy szemeszterre érkeznek hozzánk diákok, a harmadik forma az önköltséges képzés, így összesen közel száz külföldi hallgató tanul az egyetemen. A legnépszerűbbek a gazdasági képzéseink, hiszen erre a legnagyobb az igény a világon, illetve a doktori képzéseink. Jordániától kezdve Algérián, Iránon, Kínán, Mongólián át afrikai országokig érkeznek egyetemünkre diákok. 

A Simonyi-kar doktori iskolájában tanul Farid Hasan bangladesi hallgató, akinek az eredeti végzettsége textilmérnök.

– Szerettem volna valamelyik közép-kelet-európai országban elvégezni a doktori iskolát, mert Ázsiában elismert az ebben a régióban folyó oktatás – mesélte Farid Hasan. – A kutatás során bukkantam rá a Soproni Egyetem ösztöndíjas lehetőségére, megpályáztam, és sikerült is elnyernem. Nagyon élvezem az itteni szakmai munkát, a kutatást, azt, hogy gyakorlatorientált az itteni doktori képzés.

Farid Hasan az elmúlt fél évben beilleszkedett a soproni kollégiumi életbe, több magyar és külföldi barátra talált. Városunkat nagyon szépnek és élhetőnek találja, ugyanakkor az is tetszik neki, hogy erdők ölelik körbe a várost.

Arra a kérdésre, hogy vajon ismer-e már magyar szót, elmosolyodik. Mint kiderült: köszönni már tud, de a négyéves képzés során szeretne megtanulni magyarul.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”