Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Köztünk élő hősök
Csillag Zoltán az egyik soproni mentőautóban lévő defibrillátort mutatja. Fotó: Filep István

Fontos, hogy gyorsan felismerjük, ha valaki veszélyben van

Köztünk élő hősök

| Elek Szilveszter | Városi hírek

Sopronban több tucat defibrillátor várja, hogy egy bátor civil megragadja, ha baj van. Városunk mentőállomásának dolgozói is kiemelik: az életért való küzdelemben minden pillanat számít.

– A soproniak segítőkészek: ha valaki rosszul lesz, vagy balesetet szenved közterületen, nem hagyják magára – osztotta meg velünk tapasztalatait Csillag Zoltán, a Soproni Mentőállomás mentőápolója és kommunikációs munkatársa. Ennek különös jelentősége van keringésleállás esetén. – A túlélési lánc nulladik lépése, hogy az illető felismerje: valaki nagy veszélyben van, azonnal meg kell kezdeni a beavatkozást.


A mentőszolgálat rendszerét úgy alakították ki, hogy az is segíteni tudjon az életért vívott harcban, aki soha nem tanult elsősegélynyújtást. Már az is rengeteget jelent, ha a laikus hív egy mentőt. Ezután a mentésirányító úgyis elmondja neki a további lépéseket, például tájékoztatja, hogy honnan tud a helyszínre juttatni egy félautomata defibrillátort.

A forgalmas helyeken, például turistalátványosságoknál, vasútállomásokon elhelyezett félautomata defibrillátor egy kulcsfontosságú eszköz a segítő szándékú laikus, a bajbajutott és a mentők számára egyaránt. – Mindenkit arra biztatok, hogy bátran használja ezeket szükség esetén – mondta ­Csillag Zoltán.


– Az eszköz jól érthetően elmagyaráz minden lépést, hibázni szinte lehetetlen vele. Sopronban könnyen hozzáférhetők ezek a berendezések, a város aránylag jól ellátott velük. Akinek okostelefonja van, a SzívCity alkalmazás jól áttekinthető térképének köszönhetően nagyon könnyen megtalálhatja az újraélesztő készülékeket.

A mentőápolótól megtudtuk: ha valaki tanult elsősegélynyújtást, az sokkal biztosabban megőrzi hidegvérét a sürgős esetekben. Az Országos Mentőszolgálat a munkáltatókkal együtt folyamatosan dolgozik azért, hogy minél többeknek legyen ilyen képesítésük. Vannak, akiknek jogszabályi kötelezettségük, hogy a saját cégükön belül elsősegélynyújtó tanfolyamokat indítsanak.


A képzéseken részt vevők digitális és gyakorlati oktatásban is részesülnek, amiért tanúsítványt kapnak. Csillag Zoltán maga is tart ilyen kurzusokat. Úgy tapasztalja, hogy Sopronban egyre több munkahelyi közösség ismeri fel a gyors elsősegélynyújtás fontosságát, így olyan cégek is kérik, hogy tartsanak képzéseket, amelyeknél ezt a jogszabály nem írja elő.

Hogy minél korábban tudják az emberek elsajátítani a segítségnyújtáshoz szükséges alapokat, a mentők városunkban is részt vesznek az iskolák projektnapjain, illetve a pályaválasztási akciók során tartanak bemutatókat. Ezeket nagy érdeklődés övezi.

A SzívCity térképe alapján a következő helyeken van Sopronban köztéri félautomata defibrillátor: Állomás u. 2. és 11., Bajcsy-Zsilinszky u. 9., Bánfalvi út 180., Deák tér 51., Csepel u. 2., Fenyves sor 10., Fő tér 1., Ipar krt. 19. és 21. valamint 30., Lackner Kristóf u. 35. és 48., Liszt Ferenc u. 2., Lövér krt. 82., Mátyás király u. 19., Tűzoltó köz 2., Vándor Sándor u. 1. és Várisi út 4.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek