Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Közös ünnepeink
A kopjafánál koszorúzással, az emlékműnél beszédekkel idézték fel a páneurópai piknik eseményeit a pénteki rendezvény résztvevői. Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere az ünnepségen a 33 évvel ezelőtti határáttörés jelentőségéről is szólt. Fotók: Filep István

A szabadság és az államalapítás napjára emlékeztünk

Közös ünnepeink

| Munkatársunktól | Városi hírek

A Szent István-templomban hagyományosan szabadtéri szentmisét és ünnepséget tartottak augusztus 20. alkalmából, a Páneurópai Piknik Emlékparkban pedig koszorúzással idézték fel a 33 évvel ezelőtti határáttörés eseményeit. Programokkal népesült be hétvégén a belváros, valamint több soproni szakember is országos kitüntetést vehetett át.

Magyarország születésnapja

Idén is szabadtéri szentmisét tartottak az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Szent István-templomnál. Az istentisztelet főcelebránsa dr. Korzenszky Richárd nyugalmazott tihanyi perjel volt. A misén – amelyen részt vettek városunk vezetői is – az olvasmány ezúttal egy részlet volt államalapító I. Szent István király Szent Imre hercegnek címzett intelmeiből.

Az istentisztelet után ­Bajkai Csaba plébános imádkozott Szent Istvánhoz, majd Széles Sándor, a Győr–Moson–Sopron megyei Kormányhivatal főispánja köszöntötte a soproni híveket. – A magyarság történelme során mindig túlélte a veszedelmeket, mert védelmezte a hit és az erkölcsiség. Személyes életünk mindössze néhány évtized, de hazánk a Kárpát-medencében már túl van az ezer éven. Fontos tehát, hogy emlékezzünk, és megtartsuk igaz kereszténységünket – fogalmazott.

Ezután dr. Kor­zenszky ­Richárd megáldotta az új kenyeret és bort. Ezt követően Széles Sándor, dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, valamint az egyházközösség és a megjelent lovagrendek képviselői elhelyezték az emlékezés virágait és koszorúit Szent István szobránál.

Az ünnepség a hagyományos agapéval zárult, ahol a hívek közösen kóstolták meg az új kenyeret és bort, valamint más finomságokat.

Szent István-nap alkalmából nemzeti színű kivilágítást kapott a Tűztorony és a GYSEV pályaudvar óratornya is.


Evangélikus istentisztelet

Az Eggenberg-ház udvarán tartotta hagyományos, augusztus 20-i német–magyar nyelvű istentiszteletét a Soproni Evangélikus Egyházközség. Az igét Ihász Beatrix, a Soproni Evangélikus Egyházmegye esperese és dr. Robert Jonischkeit burgenlandi szuperintendens hirdette.

Elismerték a munkájukat

Számos kitüntetést adtak át a térségünkben élő szakembereknek augusztus 20-a alkalmából múlt héten a Pesti Vigadóban. Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vette át dr. Kitzinger Arianna Ilona, a Soproni Egyetem egyetemi docense és Humántudományi Kutatóközpontjának igazgatója; Kovács-Gombos Gábor DLA festőművész, a Soproni Egyetem egyetemi docense; Pataki András Jászai Mari-díjas rendező, dramaturg, a Soproni Petőfi Színház eddigi igazgatója, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója. Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adományozta dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója, a Soproni Egyetem címzetes egyetemi docense részére. Dr. Nagy István miniszter a Darányi Ignác-díjat adományozta dr. Somogyi Zoltán, a Soproni Egyetem állomásigazgatója, tudományos tanácsadója részére, Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Gosztonyi Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság állatgondozója.

Sorsfordító pillanatok

33 éve történt a határáttörés – ünnepélyes keretek között emlékeztek meg a történelmi jelentőségű eseményről a Pán­európai Piknik Emlékparkban múlt pénteken.

– Vannak olyan sorsfordító történelmi pillanatok, amelyek hatása azonnal, világosan megmutatkozik. A páneurópai piknik és a határáttörés ezek közé tartozik – jelentette ki a rendezvényen dr. Farkas Ciprián. Sopron polgármestere beszédében méltatta a történelmi esemény szervezőit, akiknek egyik célja a kommunizmus jelképének, a vasfüggönynek az elbontása volt.


– Sopron a példája annak, hogy mi, európaiak mennyit érhetünk el, ha közösen állunk ki oszthatatlan értékeinkért. A város a szolidaritást, a szabadságot és a békét képviseli – idézte Angela Merkel volt német kancellár szavait Michael Winzer, a Konrad Adenauer Stiftung (KAS) magyarországi képviseletének vezetője.

– A Brandenburgi kapu alatti föld egyben magyar föld is – idézte Helmut Kohl egykori német kancellárt Knut Abraham, Németország parlamentjének képviselője. Mint mondta, a németek hálával tartoznak a magyarok 1989-ben tanúsított bátorságáért.


A felszólalók mellett az eseményen részt vett Firtl Mátyás, Sopron és térsége korábbi országgyűlési képviselője, dr. Fodor Tamás, Sopron korábbi polgármestere és ­Csiszár Szabolcs alpolgármester, dr. Magas László, Sopron díszpolgára, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke, Katharina Landgraf, a Német–Magyar Ifjúságért Egyesület alelnöke és a Pro Urbe Sopron díjas Frank Spengler, a Mathias Corvinus Collegium tanácsadója, a KAS magyarországi képviseletének korábbi vezetője.

A beszédek után a résztvevők a parkban lévő kopjafánál elhelyezték az emlékezés virágait, és jelképesen felszalagozták a közelben kiállított drótkerítést.

Fiatalok és a piknik

A Magyar–Német Ifjúságért Egyesület Nyári Akadémiájának diákjait és a német Konrad Adenauer Stiftung magyarországi képviseletét köszöntötte dr. Farkas Ciprián pénteken délelőtt a városházán. A páneurópai piknik 33. évfordulójára érkezett vendégeknek mondott beszédében a polgármester felelevenítette a soproni magyarok és német ajkúak évszázados békés együttélését, a németek 1946-os kitelepítését és az 1989. augusztus 19-i határáttörést. A fiatalok később részt vettek az emlékparkban tartott rendezvényen is.

Soproni Piknik a belvárosban

Tartalmas programokon vehettek részt hétvégén a belvárosban az érdeklődők. A Soproni Piknik keretében a Fő téren filmeket vetítettek, a Várkerületen felállított színpadon pedig helyi együttesek léptek fel. Utóbbi helyszínen egy fröccsteraszt is kialakítottak a szervezők, ahol helyi borokat is lehetett kóstolni. A program idén is népszerű volt, a hűvösebb idő ellenére is megtelt emberekkel a belváros. 



Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek