Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Középpontban Európa jövője

| P. Horváth László | Városi hírek

Összetartozunk címmel tartják meg immár harmadszor a nemzettudat és identitás konferenciát a Liszt-központban február 21–22-én. A hazai előadók mellett a V4-ek országaiból, illetve Ausztriából is érkeznek vendégek.

Milyen lesz a jövőnk az Európai Unióban? Megőrizhető-e az identitás? Szükség van-e nemzettudatra? Beszélhetünk-e szuverén nemzetek uniójáról? Lesz-e Európai Egyesült Államok? Mi a sorsa az őshonos nemzeti kisebbségeknek? Autonómia? Milyen fiataljaink jövőképe? – többek között ezen kérdésekre is keresik a választ a konferencián, amelyet immár hagyományosan a Széchenyi Társaság és a Perkovátz-Ház Baráti Köre szervez. Az első nap, február 21-én, pénteken az ifjúság lesz a középpontban. Dr. Simicskó István a hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos tart előadást, a nap folyamán felszólal Szili Katalin, a magyar autonómiaügyért felelős miniszterelnöki megbízott is. A tanácskozás második napja a felnőtteké lesz. A meghívott előadók hazánk mellett Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, illetve Ausztriából érkeznek. A tervezett témák között szerepel annak megvitatása, hogy az Európai Uniónak milyen jövőt képzelnek el az adott országok képviselői, illetve hogy viszonyulnak az őshonos kisebbségekhez. 

– A konferencia egyik fő célja bemutatni az ifjúságnak, hogy az I. világháborút követően idegen állami keretek közé került magyarok is ugyanolyan magyarok, mint azok, akik az anyaországban élnek – mondta lapunknak Perkovátz Tamás szervező. – Megismerhetik, miért fontos számukra az önrendelkezés, illetve a fennmaradáshoz, a kultúra megőrzéséhez szükséges jogi környezet megteremtése. Sopron azért szimbolikus helyszíne a tanácskozásnak, mert bár a trianoni döntés utáni népszavazásnak köszönhetően magyar város maradt, mégis a korábban egységes térség mindkét oldala perifériára szorult, elszigetelődött egymástól.

A konferenciát szombaton este a magyar, német és horvát anyanyelvűek bálja zárja.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.