Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Középpontban  a vasút
A vasútmodellezők folyamatosan fejlesztik a bemutatóasztalaikat. Fotó: Soproni Téma-archívum

Kultúra, sport, egészség – Civil szervezetek Sopronért

Középpontban a vasút

| Köves Andrea | Városi hírek

Rászorulók segítése, élményprogramok szervezése, hagyományőrzés – csak pár azok közül a fontos feladatok közül, amelyeket a civilek ellátnak. Sorozatunkban a soproni szervezeteket mutatjuk be.

Mint a 2004-ben alakult Soproni Vasútbarátok és Vasútmodellezők Egyesületének a neve is jelzi: a tagokat a vasút iránti elköteleződésük tartja össze.

– Legfiatalabb tagunk 8 éves, de a hatvanas korosztály is képviselteti magát az egyesületünkben: így szerencsére nálunk nincs utánpótláshiány – emelte ki Németh Csaba, az egyesület elnöke – Érdekes, hogy tagjaink között mindössze egy valaki dolgozik vasúton, többségünket csak valamikor „megcsapott a mozdony füstje”, és minden érdekel minket, ami a vasúttal kapcsolatos. Először a vasútmodellezést céloztuk meg, ezt az izgalmas mini világot. Ez a téma sokakat foglalkoztat, mióta csak vasút van a világon, legyen az pálya melletti műtárgy, tudományos szimulációra kitalált modell vagy egyszerűen csak játék. Egyesületünk ezen az úton haladva építette, építi, fejleszti a modulrendszerben kialakított bemutatóasztalait.

A mini remekeket évről évre megtekintheti a nagyközönség is a vasútmodell-kiállításon, tavaly a népszavazás centenáriuma előtti tisztelgésként a Várkerület kicsinyített mását készítették el a tagok a látogatók nagy ámulatára. Az egyesület fontos célkitűzése a témához kapcsolódó relikviák, dokumentumok, tárgyak összegyűjtése, illetve felújítása. Az így megszépült kincseket, értékeket állandó és ideiglenes kiállításokon tárják az érdeklődő nagyközönség elé. Az egyesület a GYSEV Zrt. támogatásával jutott olyan klubépülethez, amely állandó otthont ad tevékenységének, egyben kiállítási térként is szolgál.


Kapcsolódó cikkek