Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Középpontban a férfiegészség
Dr. Kulcsár Dániel, a Soproni Gyógyközpont Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosa Fotó: Németh Péter

Középpontban a férfiegészség

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A november a férfiak rákos megbetegedései elleni küzdelem hónapja, ezért jött létre a Movember-mozgalom is, amihez bárki csatlakozhat. A prosztatarák a férfiak második leggyakoribb daganatos megbetegedése.

Egy ausztrál kezdeményezés alapján a férfiak egy teljes hónapra félreteszik a borotvát, és világszerte megnövesztik bajszukat. E tevékenységükkel hívják fel a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is törődniük kell egészségükkel, és szembe kell nézniük az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal. A Movember-mozgalom célja, hogy világos üzenetet küldjön az erősebbik nem képviselőinek, ne hanyagolják el saját egészségüket, figyeljenek oda magukra, panaszok esetén vegyenek részt szűrővizsgálatokon! A bajusz egy „kitűző”, melyet büszkén visel gazdája, ahogy a mellrák kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett. – A világon a második leggyakoribb férfi daganatos megbetegedés a prosztatarák – mondta el a Soproni Témának dr. Kulcsár Dániel, a Soproni Gyógyközpont Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosa.  

– Évente a világon 1,1 millió új prosztatarák-megbetegedést regisztrálnak, mely az összes daganat mintegy 15 százalékát adja. Európában és az észak-amerikai kontinensen gyakoribb, Ázsiában jelentősen alacsonyabb a megbetegedési hajlam, emiatt – bár az orvostudomány még nem tisztázta a kiváltó okokat – elsősorban valószínűleg genetikai tényezőkre kell gondolnunk.

A prosztatarák az 50 év feletti férfiak megbetegedése. – Amennyiben 50 év feletti férfi vizelési panasszal vagy egyéb okból az urológiai szakrendelésre érkezik, a protokoll szerint számolni kell a prosztatarák lehetőségével. A vizsgálati módszerek: tapintásos vizsgálat, ultrahangos, és vérvételből az úgynevezett PSA-szint meghatározása. Ha ezek együtt vagy külön-külön felvetik a rosszindulatú elváltozás lehetőségét, szövettani mintavételt végzünk – tette hozzá a főorvos. – A biopsziás tűvel érzéstelenítés mellett történő mintavétel nagy pontossággal meg tudja határozni, hogy van-e rosszindulatú elváltozás.

A prosztatarák alattomos betegség, nincs specifikus tünete, jellemzőek rá az alsó húgyúti panaszok általános és kezdetben kevéssé zavaró tünetei. Ezek a gyakori vizelés vagy a nehezített vizeletürítés, azonban ezek a tünetek bármely más típusú megbetegedésé (például gyulladásé vagy jóindulatú elváltozásoké) lehetnek. Amennyiben igazolódik a rosszindulatú elváltozás, és nincs áttét, a legmegfelelőbb a radikális prosztataeltávolítás. Műtét előtt, után vagy kiegészítő terápiaként a kemoterápia és a sugárkezelés is szóba jöhet.

Kapcsolódó cikkek